Most fog igazán felforrósodni a hangulat: Világraszóló botrány lesz Putyin kiruccanásából

Putyin Mongólia elnökéhez utazott.

A múlt pénteken írtunk arról, hogy Vlagyimir Putyin rövidesen Mongóliába utazik. Teszi ezt annak ellenére, hogy a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki ellene 2023-ban. Az indoklás szerint az orosz elnök felelős a lakosság, azon belül is a gyermekek jogellenes kitoloncolásáért és jogellenes áthelyezéséért Ukrajna megszállt területeiről az Orosz Föderációba.

Kapcsolódó: Megjött Putyinék dermesztő válasza a Nemzetközi Büntetőbíróság körözésére

Miért utazott Mongóliába Putyin?

A Kreml bejelentése szerint Putyin szeptember 3-án tesz látogatást az ICC-tagállamban. A hírek szerint ez be is következett.

A Római Statútum értelmében a Nemzetközi Büntetőbíróság tagjai kötelesek őrizetbe venni mindazokat, akik ellen elfogatóparancsot adott ki a bíróság, feltéve, ha az illető beteszi a lábát az adott állam területére.

Moszkva nem kommentálta a felvetést, miszerint az orosz elnököt letartóztathatják a kiruccanása során. Nyilatkozatuk szerint Putyin Uhnágín Hürelszüh elnök meghívására utazik Mongóliába, hogy

„részt vegyen a szovjet és mongol fegyveres erők japán militaristák felett a Khalkhin Gol folyón aratott közös győzelmének 85. évfordulója alkalmából rendezett ünnepélyes eseményeken”.

Kapcsolódó: Mi lesz ebből? Váratlant húzott a körözött Putyin, napokon belül letartóztathatják

Megszólalt Putyin bizalmasa

A mongolok „elküldték” az Európai Uniót és Nemzetközi Büntetőbíróságot azzal, hogy semmibe vették az elfogatóparancsot, amelyet a testület Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen adott ki, aki Ulánbátorba látogatott – írta Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese keddi Telegram-bejegyzésében.

Medvegyev kommentárjában az Európai Unió nyilatkozatára reagált, amelyben Brüsszel „aggodalmát” fejezte ki amiatt, hogy orosz vezetőt meghívták Mongóliába.

„A mongolok

elküldték az ICC-t és az eurodegeneráltakat

(sic!) a XIII. század óta ismert orosz–mongol irányba. Én, ha ennek a tökéletlen +bíróságnak+ a bírái és ügyészei helyében lennék, leginkább attól félnék, hogy néhány őrült megpróbálja végrehajtani a törvénytelen parancsot. Ebben az esetben az életük nem érne többet, mint ez a (…) papírdarab”

– írta Medvegyev.

Putyin 5 év után először látogatott ismét Mongóliába. A hétfő este megkezdődött hivatalos látogatásra Uhnágín Hürelszüh mongol elnök 2023 őszén, egy pekingi találkozón hívta meg orosz hivatali partnerét.

Az ukrán külügyminisztérium pénteken

felszólította a mongol hatóságokat, hogy az ICC elfogatóparancsa alapján vegyék őrizetbe az orosz államfőt.

A Kreml szóvivője pénteken közölte, hogy az orosz vezetés nem tart ettől. Az ukrán külügyminisztérium erre reagálva azt üzente Mongóliának, hogy „együtt fog működni partnereivel” az ország megbüntetése érdekében, és bűnrészességgel vádolta meg Ulánbátort.

Szergej Cekov, az orosz felsőház külügyi bizottságának tagja kedden az RT orosz állami médiaügynökségnek nyilatkozva kifejezte meggyőződését, hogy Mongólia nem fogja elrontani viszonyát első számú barátjával, Oroszországgal „az úgynevezett Nemzetközi Büntetőbíróság borzalmas és marginális döntései miatt„. Kifejezte meggyőződését, miszerint „Ukrajnában a legfőbb bűnözők az ukrán államhatóság szervei, az elnökkel együtt„.

Másokat viszont őrizetbe vettek

Az Ikon mindeközben arról számolt be, hogy

a „NoWar” mozgalom 6 tagját őrizetbe vették, amiért tiltakoztak Putyin látogatása miatt.

Az Nemzetközi Büntetőbíróság szóvivője, Fadi el-Abdallah a múlt héten azt mondta a BBC-nek, hogy a bíróság tagállamai – beleértve Mongóliát is –

„kötelesek együttműködni a Római Statútum IX. fejezetével összhangban”.

Ugyanakkor hozzáfűzte, bizonyos körülmények között a tagországok mentesülhetnek a letartóztatás végrehajtásának kötelezettsége alól, amennyiben arra kényszerülnek, hogy „megszegjék egy másik állammal kötött szerződéses kötelezettségüket„, vagy ha az sértené „egy harmadik állam személyének vagy tulajdonának diplomáciai mentességét„.

Együttműködés hiányában az ICC bírái ehhez hasonló megállapítást tehetnek, erről pedig tájékoztathatják a részes államok közgyűlését. Ezután a közgyűlésen a sor, hogy megtegyen minden általa megfelelőnek ítélt intézkedést – fejtette ki Fadi el-Abdallah.

(MTI/Ikon/BBC/Nyugati Fény)

Valódi Hírek