Nagyon durva botrány: Kamionnal próbálták elgázolni az ellenzék tüntető politikusait

A Magyar Rádió egykori épülete körül zajlanak a munkálatok, ott Pázmány Campus fog létesülni.

„Egy kamion megpróbált elgázolni minket, miközben próbáljuk megvédeni a magyar történelem egyik fontos örökséget, a Magyar Rádió Épületét”

– részletezte a hétfőn a közösségi oldalán Gelencsér Ferenc. Az épületet statikai vizsgálatok nélkül akarják elbontani – ismertette a Momentum politikusa.

Alább idézzük Gelencsér Ferenc friss bejegyzéseit

„Fáradtan indult a reggel, de hamar felébredtem, miután egy kamion megpróbált elgázolni minket, miközben próbáljuk megvédeni a magyar történelem egyik fontos örökséget, a Magyar Rádió Épületét, amit statikai vizsgálatok nélkül akarnak elbontani a belvárosban.

Videó hamarosan.”

Egy másik Facebook-posztjában így fogalmazott:

„Egy pár dolgon már túl vagyok, amióta politikával foglalkozom.

Megfenyegettek, lökdöstek. Fújtak le könnygázzal, csavarta ki a kezem rendőr, amiben a képviselői igazolványomat adtam át neki.

Nos,

ma el akart ütni egy kamion minket, amiért a Magyar Rádió épületét akarjuk megvédeni,

ami történelmi örökségünk része.

Mi lesz a következő?

A videó forrása: Józsefváros Újság

Mi történt?

2023 novemberében írtunk arról, hogy bár a hírek szerint a szomszédos Nemzeti Múzeum is szerette volna megszerezni a Magyar Rádió egykori épületét raktározási célra, valamint a helyieknek is volt terve a környék zöldítésére is ezen a területen, végül azt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kapta meg, hogy ott 200 millió forintból új campust létesítsen.

A Pázmány Campus leendő területén, a Bródy Sándor utca – Pollack Mihály tér – Múzeum utca – Szentkirályi utca határolta területen kell 8 épületet elbontani teljesen vagy részlegesen, egy helyen a homlokzatot meg kell tartani (ahogy a Reviczky utcában is történt a Károlyi–Csekonics-palotával). Összesen 32 600 négyzetmétert kell elbontani, ami 37 500 köbméter törmeléket jelent.

Kapcsolódó: Kiakadt a polgármester: Így teszi tönkre a kormány a Nemzeti Múzeum környékén élők életét

Tavaly december közepén beszámoltunk arról, hogy megtartották a fővárosi Józsefváros önkormányzati képviselő-testületének ülését, amelyen a Magyar Rádió egykori épületének bontása is szóba került.

Az esemény mégsem a fontos témákról maradt emlékezetes, hanem arról, hogy tettlegességig fajult a vita az egyik fideszes és egy momentumos képviselő között.

Kapcsolódó: Eldurvult a helyzet Józsefvárosban: Egy fideszes képviselő mobilt próbált lopni (+videó)

Idén júliusban már arról szóltak a hírek, hogy Lázár Jánosék a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kampuszának tervezése miatt „kivásárolnák” a lakókat a Palotanegyedből. Pikó András polgármester kiakadt az őrült ötlettől.

Lázárék úgy tervezik, hogy 2027 szeptemberéig valósítják meg a bontást és az építést. A teljes költség elérheti 250-300 milliárd forintot, mire elkészül az 50 ezer négyzetméteres beruházás.

A Pikó András által vezetett józsefvárosi önkormányzat azonban hiányolja az egyeztetést a lakossággal. Pikóék 2023-ban változtatási tilalmat vezettek be az építkezés miatt bontásra ítélt épületekre, ám azt a Kúria megsemmisítette.

Az önkormányzat felmérése alapján a környéken lakók 52 százaléka nem támogatja a beruházást.

Kapcsolódó: Pikó András kifakadt: Újabb lakókat fenyeget Lázár János eszement terve

Megszólalt Lázár János tárcája

Az Építési és Közlekedési Minisztérium augusztus 26-i közleménye szerint július 31-ével megkezdődtek és azóta is az ütemterv szerint haladnak a bontási munkálatok a Pázmány Campusnál.

Az elmúlt egy hónapban megtörtént az egykori Magyar Rádió irodaházaként és a Magyar Rádió Archívumaként működő épületek körbekerítése és kiürítése. Jelenleg az irodaépületek nyílászáróinak illetve tetőterének bontása zajlik, miközben az épületekben található kultúrtörténeti alkotások értékmentése is megtörténik – idézték a tárca közleményét az MTI-n.

Az új Pázmány Campus teljes területe augusztus 31-én, az MTVA kiköltözése után kerül átadásra a vállalkozónak, aki szeptember 2-án kezdi meg az épület szerkezeti bontását, amelyet 2025 márciusáig kell befejeznie – részletezték.

Egy másik közleményük szerint az új épületegyüttes építése 2025 második felében kezdődhet meg, addig továbbra is várják (?) a helybéliek javaslatait, hogy a Campus építésével párhuzamosan hogyan fejlesszék az új városrészt.

A beruházás részeként felújítják a környék házainak homlokzatát, az utcákat, járdákat, tereket, a kapcsolódó közmű-infrastruktúrát, de új parkokat és közösségi tereket is kialakítanak majd – fogalmazott Lázár minisztériuma.

(Gelencsér Ferenc/Facebook/MTI/Nyugati Fény)

(Kiemelt képünk forrása a Gelencsér Ferenc által megosztott Józsefváros Újság Facebook-videó)

Kapcsolódó:

Tiltakozik a DK a Magyar Rádió ikonikus épületének lebontása ellen

Valódi Hírek