Váratlan fordulat: A Spar minden eddiginél keményebb lépést tett Magyarország ellen Orbánék miatt

Nem adja fel a Spar. Súlyos csapást mérnének Magyarországra Orbánék miatt.

A Spar kötelezettségszegési eljárás elindítását javasolja Magyarország ellen

Az Európai Bizottsághoz fordul a Spar, hogy a testület

indítson kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a különadók miatt.

Az osztrák áruházlánc célja mindezzel az lenne, hogy megszüntessék a 4,5 százalékos különadót, mert így új befektetésekről dönthetnének Magyarországon. A különadón kívül az árstop intézkedését is kifogásolták, amelynek következtében a vállalat országos bevétele mínuszba került.

A vállalat kivonta Magyarországi vagyonát az Orbán-kormány különadói miatt

Az economx.hu beszámolója szerint

kivonták a vállalat magyarországi vagyonát, a magyar üzletágat pedig két részre bontották.

A telek- és épületjogok mellett átszervezték a nagykereskedelmi és logisztikai jogokat is: a döntés értelmében utóbbiak egy svájci leányvállalathoz kerültek, a szupermarket üzletágat pedig Ausztriához csatolták. Az intézkedéssel mintegy tízmillió eurót tudtak megtakarítani (!).

A Spar Austria felkészült: ha megszűnik a 4,5 százalékos különadó, amelyet Orbán Viktor kormánya vetett ki az ország nagy kereskedőire, akkor a csoport a legnagyobb külpiacán, azaz Magyarországon kíván újra befektetni – írta cikkében a Lebensmittel Zeitung német élelmiszeripari szaklap.

Kapcsolódó: Bejelentették: A Spar Svájcba menekíti magyarországi vagyonát Orbán Viktorék karmai elől

A magyar kiskereskedelem nem csak egy ócskapiac?

Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu szakszervezet elnöke az üggyel kapcsolatban úgy fogalmazott, „a magyar kiskereskedelem nem csak egy ócskapiac”.

„Az olyan fellépés, amelyikben lókupec módjára kicsapják az asztalra a befőttesgumival kötegelt húszezreseket, mondván, hogy megveszlek kilóra, de csak súlyos feltételek árán, nem utal európai gentlemanhez illő befektetői magatartásra”

– jegyezte meg.

„Annak idején adókedvezményekkel, munkahelyteremtési támogatásokkal indulhattak a nagy cégek, és láthatóan jól tejelt a magyar piac, hiszen a kifogásolt inflációletörő intézkedések és a különadó ellenére is még mindig fejik a tehenet”

– tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Mitől fél a Spar?

Megjegyezzük, az osztrák tulajdonú Spar üzletlánc már korábban átalakította működését, hogy Svájcba menekíthesse magyarországi vagyonát. A vállalat közölte: ezzel védekeznek az ellen, hogy Orbán Viktor oligarchái rátegyék a kezüket a magyar piacon második legerősebb élelmiszerkereskedelmi cégre.

A kisajátítástól való félelem miatt vagyont von ki Magyarországról a salzburgi központú Spar kereskedelmi csoport,

amelynek részeként az észak-olaszországi, a szlovéniai, a horvátországi és az itteni piacon közreműködő svájci leánycégük kezelésébe adták a vagyonkezelési jogok egy részét – közölte korábban Hans Reisch, a Spar csoport vezérigazgatója egy ausztriai élelmiszeripari szaklapban.

Kapcsolódó: Végképp betelt a pohár: Kemény lépéseket tesznek az osztrákok az Orbán-kormány ellen

A multik rosszabb minőségű élelmiszert hoztak?

Bubenkó Csaba szerint több ezer üzletet nyitottak a multik, leuralták az élelmiszer-kereskedelmet, rosszabb minőségű élelmiszert hoztak, és az árakat kedvük szerint emelték. A veszteséges működésük nem csak az itteni kötelezettségek számlájára írható – mutatott rá.

„Szakszervezetünk rendelkezik olyan kimutatásokkal, amelyek szerint az áruházláncok között akadnak nagyobb eltérések a hatékonyságban, ami szoros összefüggésben áll a nyereséges működéssel”

– jelezte.

A feszültség egyre nő a magyar kormány és a Spar között

A lap által megkérdezett iparági szereplők szerint a különadóknak természetesen senki sem örül, a versenytársak számára is kínos, hogy a Spar provokálja a magyar kormányt, és adózási kérdésből politikai ügyet kreálnak – bár ezt nem ok nélkül teszik. Mindez pedig feszültséget gerjeszthet a vásárlók körében. Ugyanakkor a nagy kereskedelmi cégek új kereskedelempolitikai törvényt kívánnak elfogadtatni a magyar kormánnyal, amelyhez kompromisszumra van szükség – írták.

Kapcsolódó:

Bejelentették: A Spar Svájcba menekíti magyarországi vagyonát Orbán Viktorék karmai elől

Végképp betelt a pohár: Kemény lépéseket tesznek az osztrákok az Orbán-kormány ellen

Valódi Hírek