Rossz hírt kaptak Orbánék: Spanyolország megakadályozta a magyar kormány kétes akcióját

Ennyi volt, nem kaparinthatják meg Orbánék a spanyol Talgo vonatgyárat.

A Talgo visszautasította Orbánék vételi ajánlatát

Visszavonta a Talgo spanyol szupervonatgyártóra tett vételi ajánlatát a Ganz-Mávag konzorcium – hívta fel a figyelmet beszámolójában a spanyol El Periódico.

A vállalathoz közeli forrásokra hivatkozva azt írták, a döntés azután született meg, hogy a 45 százalékban magyar állami alap, 55 százalékban pedig magánbefektetők tulajdonában lévő vállalat csütörtök délután Budapesten igazgatósági ülést tartott.

A konzorcium közlése szerint nincs összhangban az uniós joggal, hogy a spanyol kormány megvétózta a Talgo felvásárlását, ezért a következő hetekben kezdeményezni fogják a megfelelő lépéseket, és nyitva hagyják az ajtót, hogy a jövőben vételi ajánlatot tegyenek a Talgóra. A hivatalos bejelentést a spanyol értékpapír- és tőzsdefelügyelet (CNMV) előtt is közzé kell tenni – írták.

Nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkoztak

A spanyol kormány hétfőn bejelentette: nemzetbiztonsági okokra hivatkozva megvétózza a magyar tulajdonú Ganz-Mávag vállalat felvásárlási szándékát a Talgo vonatgyártó cégre. A döntést az előzte meg, hogy a spanyol titkosszolgálat (CNI) már 18 hónapja vizsgálta a lehetséges magyar vevőt, amely azt jelzi, hogy már a márciusi ajánlattétel előtt elkezdték a vizsgálódást. A legnagyobb aggodalmat a Ganz-Mávag és az orosz Transmashholding közötti kapcsolat váltotta ki.

Kiderült: Az Orbán-kormány ezzel is a háborús bűnös Putyint akarta segíteni

Az Európai Bizottság nem tartja kifogásolhatónak Spanyolország döntését: Francesca Dalboni, a testület pénzügyi stabilitásért és tőkepiaci unióért felelős szóvivője közölte,

a spanyol kormánynak jogában áll ilyen döntéseket hozni.

A Talgo kiemelten fontos Spanyolország számára, mivel olyan technológiával rendelkezik, amely lehetővé teszi a mozgatható nyomtávú tengelyek alkalmazását a vonatgyártásban. Ezáltal a nagysebességű vonatok különböző nyomtávokon is közlekedhetnek, átlépve az országok határait. Az El País korábban megírta, hogy

ez a technológia Oroszországnak is előnyös lehetne az Ukrajna elleni háborúban (!).

(epe.es / telex.hu nyomán)

Kapcsolódó:

Elegük lett a spanyoloknak Orbánékból: Beintettek a kormánynak, nem adják el a magyaroknak a kiszemelt mamutcéget

Mi folyik itt? Hernádi Zsolt rávetette magát egy spanyol mamutcégre

Valódi Hírek