Tornyosulnak a milliók: Döntöttek Orbánék az EU-s bírságról a bizottság felszólítása után

Lépett az Orbán-kormány az EU-s bírság kérdése kapcsán.

Egy hónapja arról számoltunk be, hogy az Európai Bizottság július 16-án levelet és fizetési felszólítást küldött a magyar kormánynak.

Kapcsolódó: Főhet a fejük Orbánéknak: Az EU megüzente, hogy elindult a visszaszámlálás

Egy korábbi ítélet szerint ugyanis hazánkat 200 millió euróra bírságolta, továbbá napi 1 millió euró fizetésére kötelezte az Európai Unió Bírósága – a magyar menekültügyi szabályokkal összefüggésben.

Természetesen Orbán Viktorék egy percig sem gondolkoztak el azon, vajon miért szabtak ki rájuk ilyen súlyos ítéletet. Gulyás Gergely is csak azt szajkózta a kormányinfón, hogy a döntés szembemegy tulajdonképpen minden jogi előírással.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete is reagált a történtekre. Hangsúlyozták, hogy

„egyes sajtóértelmezésekkel szemben az Európai Unió Bíróságának június 13-i ítélete nem kötelezi Magyarországot sem illegális migránsok befogadására, sem az ország jogszerű határvédelmi intézkedéseinek feladására”.

Mint kifejtették,

„az ítélet valójában azt állapította meg, hogy Magyarország nem hozott meg több olyan intézkedést a menedékkérők kérelmeinek elbírálási eljárása és a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeliek visszaküldése tekintetében, amelyek meghozatalára a tagállamok által közösen elfogadott és más nemzetközi megállapodásokra is épülő uniós jogszabályok kötelezik az országot”.

Kapcsolódó: Érik a legújabb balhé: Kibukott, épp mivel szédítenék Orbánék a magyarokat

Miről döntött most Orbán Viktor?

A friss Magyar Közlönyben arról írnak, hogy

„Brüsszel mintegy 2 milliárd euróval, azaz mintegy 800 milliárd forinttal tartozik Magyarországnak, ugyanis Magyarország ennyit költött 2015 óta határvédelemre. Ezekhez a terhekhez az Európai Unió érdemben nem járult hozzá, és a határait védő Magyarországgal szolidaritást nem vállalt”.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már többször sérelmezte, hogy hazánk – az Orbán-kormány szerint – nem kap megfelelő támogatást a határvédelemre a közösségtől. A kormány felkérte az igazságügyi minisztert, vizsgálja meg, hogyan lehet perben a költségek egy részét az Európai Bizottsággal szemben érvényesíteni – közölte Gulyás Gergely a legutóbbi kormányinfón.

Orbánék úgy hiszik, Magyarországgal szemben az Európai Unió intézményei

„a határok hatékony védelme miatt indítottak politikai támadásokat és politikailag motivált jogi eljárásokat”.

Így az Orbán Viktor nevével fémjelzett friss kormányrendeletben kifejtették, hogy

„az Európai Unió Bírósága által a C-123/22. számú Bizottság kontra Magyarország ügyben 2024. június 13-án kihirdetett ítélet (a továbbiakban: ítélet) tekintetében

a hatáskörrel rendelkező döntéshozó

jogosult az ítélettel kapcsolatos valamennyi tény és jogi körülmény mérlegelése alapján

dönteni a bírság közvetlen vagy a fizetési kötelezettség Európai Bizottság általi beszámítással történő teljesítéséről, és a közvetlen teljesítés időpontjáról”.

Valódi Hírek