Kiszivárgott Polték titka: Mészáros Lőrinc cégei a valódi felelősei az óbudai korrupciós botránynak?

Nem verték nagydobra, hogy Mészáros Lőrinc cégeinek szerződései után kutakodott az ügyészség az óbudai polgármesteri hivatalban.

Kiderült, hogy Orbán Viktor legközelebbi milliárdos barátja, Mészáros Lőrinc birtokában álló BudaMédia és a Mahir Cityposter szerződéseit kereste az ügyészség, amikor pár hónappal ezelőtt a nyomozók rajtaütöttek az óbudai polgármesteri hivatalon – derült ki a hvg360-n közétett cikkből.

Mészáros cégei is érintettek

„A III. kerület területén elhelyezett, két cég tulajdonát képező hirdetőoszlopokon az általuk hasznosított hirdetési felületek után befolyó árbevételből a cégek bizonyos összegeket visszajuttatnának”

– emlékeztetett a portál arra, hogy még 2021-ben egy bennfentes megvádolta a politikusokat és önmagát is vallomásában.

Úgy olvasható ki a nyilvános adatokból, hogy az említett két cég a BudaMédia és a Mahir lehet, ami jó eséllyel Mészáros Lőrinchez köthető. Három évvel ezelőtt 2021-ben még egyértelműen a tulajdonában volt, ám azóta viszont trükkösen egy magántőkalappal elfedték a végső tulajdonost – hívta fel a figyelmet a lap.

Még a fideszes Bús Balázs idején kötötték a szerződéseket

Az említett koncessziós szerződéseket még a fideszes Bús Balázs idején kötötték 10 évre, ezeket 2016-ban meghosszabbították. A szerződéseket később még bővítették is utas várók építése fejében. A vállalkozások akkor még Simicska Lajoshoz kötődtek.

Bár Óbuda baloldali vezetőivel szemben megindult az eljárás, de Mészárosék neve valahogy nem tűnik fel az ügyiratokban. A lap azt is hangsúlyozza, hogy az utóbbi időben jellemző, hogy a Budapesten megvádolt ellenzéki politikusokra lecsapnak a hatóságok, ám elhallgatják a kormánypártokhoz kötődő szereplők nevét és érintettségét. Ők mindent megúsznak – írták.

Vadai Ágnes bizonyítékot mutatott, hogy politikai megrendelés Kiss László ügye

Vadai Ágnes 3 dokumentumról ejtett szót. Egyik egy 2024-es kihallgatási jegyzőkönyv, amely szerint egy felsővezető felkereste a kihallgatott személy egy ismerősét azzal, hogy meg kell buktatni a III. kerületi polgármestert, ehhez pedig szükség lenne a kihallgatott személy cégére.

Ez erősíti, hogy egy konstruált ügyről van szó

– mutatott rá a DK politikusa.

Vadai továbbra is Polt Pétertől igyekszik kicsikarni a választ kapni az alábbi kérdésekre:

  • Ki az az állami vezető, aki megrendelte Kiss László megbuktatását?
  • Ha nem ismeri, akkor zajlik-e ügyészségi nyomozás, hogy kiderüljön az illető személye?
  • Melyik állami vezető utasította az ügyészséget a büntetőeljárás megindítására?
  • Melyik hétfői napon kapott utasítást az ügyészség Kiss László levadászására?

Kiss László meghurcolása az államhatalom erőszakos válasza, ami szembemegy a lakosság érdekeivel és akaratával.

Az Önkormányzat is közleményt adott ki a razzia után.

„Nem tudják elfogadni, hogy a fideszes harácsolást Óbuda nem látja szívesen”

– mutattak rá. Megjegyezték, hogy amíg az önkormányzat ellen folyó összehangolt akcióban közel 50 ügyészségi nyomozó vesz részt, valamint hatalmas erőkkel vonul fel minden egyes esetben, addig a pártállammal összefüggésben indult nyomozások során – ha egyáltalán elindul ilyen – jóval szerényebb a mozgósítás és a lelkesedés.

„Miközben a nyomozati érdekekre hivatkozva fosztanak meg szabadságától egy újraválasztott polgármestert, addig a fideszes médiabirodalom gond nélkül hozzájuthat nyomozati iratokhoz, majd közzé is teszi azokat, még a nyomozás lezárta előtt.

Ez az ellentmondás is alátámasztja a meggyőződésünket: itt politikai leszámolás zajlik”

– emelték ki.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat működése folyamatosan biztosított, minden feladatot maradéktalanul ellátnak a tájékoztatás szerint.

„A polgármester akadályoztatásának esetéről többek között a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény, illetve Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat szervezeti és működési szabályzata (szmsz) is rendelkezik.

A törvény kimondja (Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény): a képviselő-testület ülését a polgármester hívja össze és vezeti, akadályoztatása esetén e hatáskörét az alpolgármester, több alpolgármester esetén a polgármester által kijelölt alpolgármester gyakorolja”

– közölték az önkormányzat weboldalán.

Valódi Hírek