Barkóczi Balázs Magyar Péternek: Az a minimum, hogy ellenzékiként a diákokkal tüntetne az orbáni diktatúra ellen

Több demonstráció is volt és lesz a Madách Imre Gimnáziumban történtek miatt.

Mint már ismert, a tanévnyitó előtt pár nappal azonnali hatállyal menesztették a Madách Imre Gimnázium igazgatóját. Minderről a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium tájékoztatta a nyilvánosságot.

„Egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt. A Belügyminisztérium 2024. augusztus 28-án azonnali hatállyal felmentette a Madách Imre Gimnázium igazgatóját”

– olvasható a tárca közleményében.

Emlékezetes, hogy a fővárosi gimnázium nevelőtestülete nemrég az intézmény honlapján tájékoztatta a szülőket és a tanulókat arról, hogy a digitális eszközöket nem fogják elvenni a tanítás előtt a diákoktól.

A történtek kapcsán Dobrev Klára, a DK EP-képviselője úgy fogalmazott, Orbán Viktoréknak mindenre csak egy megoldásuk van: csend, rend, fegyelem. Megjegyezte, a kormányfő ezért ültetett egy rendőr minisztert az oktatás, az egészségügy élére.

Demonstráció volt, tiltakozik a Madách Imre Gimnázium közössége

Szerda este 7-kor hatalmas tömeg gyűlt össze az oktatási intézménynél. László Panna volt madáchos diák elmondta, úgy érzi, őt üldözi a hatalom. Mint részletezte, apja, László Zsolt színművész a Nemzeti Színházból szerződött el, miután Vidnyánszky Attila vette át az intézmény „vezetését”.

Elmondta, ő pont akkor került a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, amikor levezényelték az úgynevezett „modellváltást”. Hangsúlyozta, ez nem a Madách Imre Gimnáziumról szól, csak

„ők voltak az első fecskék, akikkel példát akartak statuálni”.

Érdemes megjegyezni, hogy ez a demonstráció csak az egyik volt a 2 tüntetésből, amelyet szerda estére szerveztek a Belügyminisztériumhoz a Madách Imre Gimnáziumban történtek miatt.

Kapcsolódó: Megszólalt a Madách menesztett igazgatója: Elegánsan pörkölt oda Pintéréknek

Kálmán Olga lépett

Arról tájékoztatott, hogy csütörtökön

kezdeményezte az Országgyűlés Kulturális Bizottságának összehívását, Pintér Sándor meghallgatását.

„Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy neki ennyit számít több évtizedes pedagógusi munka. Ennyit számít több évtizedes igazgatói munka?”

– mondta, hozzátéve, hogy a választások előtt a kormánytagok felváltva osztogatták az iskolákban az állami laptopokat a diákoknak. Most pedig épp azon ügyködnek, hogy kitiltsák azokat az oktatási intézményekből. Ha a jövőben egy diák mégis bevisz egy mobiltelefont az iskolába, a tanórára, akkor majd mindig minden esetben kirúgunk egy iskolaigazgatót? – vetette fel Kálmán Olga.

Kapcsolódó: Betelt a pohár a DK-nál: Kálmán Olga bekéreti Pintér Sándort, nem bújhat ki a válaszadás alól

Mit mond Barkóczi Balázs?

A DK politikusa friss Facebook-bejegyzésében megosztotta, Magyar Pétert nem látta a szerdai demonstráción, és azon sem, amit a Demokratikus Koalíció csütörtök este tartott az igazgatót felmentő tankerület előtt.

„Remélem, szeptember 2-án, hétfőn velem együtt ő is ott lesz a Belügyminisztérium előtt azon a tüntetésen, amit a madáchos diákok hirdettek meg, hogy megvédjék tanáraikat az orbáni diktatúrától. Ha ugyanis valódi ellenzékinek tartja magát, ez a minimum!”

– mutatott rá Barkóczi Balázs.

Alább idézzük Barkóczi Balázs bejegyzését

„Több százan gyűltünk össze szerda este, hogy kiálljunk a Madách Gimnázium felmentett igazgatója, Mészáros Csaba mellett.

Mielőtt továbbmegyünk, annyit hadd jegyezzek meg: Mészáros felmentése nem Rogán akciója volt, hanem az orbáni rendszer lényege, a miniszterelnök nevével fémjelzett fideszes túlhatalom nem létező oktatáspolitikájának következménye.

Azé a rendszeré, ami

15 éve karba tett kézzel nézi a magyar közoktatás iszonyatos minőségi mélyrepülését

(ld. felsőoktatási ponthatárok folyamatos csökkenése), a pedagógusok elvándorlását, a tanárok és a diákok túlterhelését, és ahelyett, hogy megoldásokat keresne a kialakult krízisre, tanárok törvénytelen kirúgásával, intézményvezetők pályázatainak elutasításával, az önálló minisztérium megszűntetésével, stárusztörvénnyel, és mint most, a digitàlis eszközök tiltásával büntet gyereket és nevelőt egyaránt.

Aki ezt politikai előnyszerzés érdekében a propagandaminiszter kompetenciájának szintjére akarja lezülleszteni, az téved, vagy tudatosan hazudik.

Ebben a helyzetben felelős politikus nem mondhat olyat, mint Magyar Péter a Klubrádióban, hogy »A mobiltelefonok iskolai használata megosztó téma, vannak, akik pártolják a szabályozást, és ezzel én is egytértek, mert ami eddig volt, az nem jó«.

Több okból sem.

Egyrészt mert

nem lehet mindig a »kinn is vagyok, benn is vagyok« politikáját játszani,

nem lehet mindig mindenkinek kényszeresen megfelelni, csak hogy minél több lájkot húzzon be.

Ugyanis

a magyar oktatás és a politika nem egy jól fényképezett Facebook-poszt,

hanem értékek melletti világos kiállás, ami gyermekeink, mindannyiunk, vagyis az ország jövőjéről szól. És itt nincs helye az »egyrészt-másrészt« lájkvadász langyosságának.

Másrészt mert a 21. század kompetencia alapú oktatása valamint mindennapjai a digitális eszközök értő és tudatos használatáról fognak szólni.

Aki ezt pár Facebook szívecskéért hajlandó feladni, az nem csak azt a kort nem érti, amiben élünk, és amiben gyermekeink fognak felnőni, de az oktatás lényegét sem.

Nekünk nem tiltani kell, az a diktatúrák sajátja.

Helyette a rendelkezésünkre álló eszközök megfelelő használatára kell(ene) nevelni azokat, akik megöröklik tőlünk ezt a Földet.

Magyar Pétert nem láttam a szerdai demonstráción, és azon sem, amit a Demokratikus Koalíció tegnap este tartott az igazgatót felmentő tankerület előtt.

Remélem, szeptember 2-án, hétfőn velem együtt ő is ott lesz a Belügyminisztérium előtt azon a tüntetésen, amit a madáchos diákok hirdettek meg, hogy megvédjék tanáraikat az obáni diktatúrától.

Ha ugyanis valódi ellenzékinek tartja magát, ez a minimum!”

(Barkóczi Balázs/Facebook/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Forrnak az indulatok a Madách körül: Kezd eldurvulni a helyzet

Halkan nyöszörögtek valamit Pintérék: Elpattant a húr a Madách iskolaigazgatójának botrányában

Valódi Hírek