Bréking: Befutott a vihar Budapestre, és már csak fél óra van hátra a tűzijátékig

Dráma az augusztus 20-ai banzáj előtt: Kovács Zoltán államtitkárral szembejött a valóság, hiába ragaszkodik a tűzijáték megtartásához.

Este nyolc óra után pár perccel leszakadt az ég Budapesten. Mindez annak ellenére történt, hogy az operatív törzs este hét óra után bejelentette: minden körülmény adott a tűzijáték megszervezéséhez. A jelenlegi helyzetben ez nem épp úgy tűnik.

Ugyan az esőzés alábbhagyott, egyre erősebben és gyakrabban dörög és villámlik Budapest területén.

Mi történt augusztus 20-án, miért döntött Kovács Zoltán a tűzijáték megtartása mellett?

Megtartják

az este 9 órára tervezett tűzijátékot – jelentette be Kovács Zoltán, az augusztus 20-ai programok lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője. Az indoklás szerint mégis megfelelőek lesznek az időjárási körülmények a tűzijáték megtartására – dacára a közelgő viharnak.

Ezzel tehát véget ért az egész napos kutyakomédia, amely az augusztus 20-ai tűzijáték megrendezése kapcsán alakult ki. Ugyan eleinte nem volt szó a durrogtatás lefújásáról, a keddi időjárás-jelentés azonban keresztülhúzta az operatív törzs számításait.

A délelőtti közlés szerint délután két órára ígérték a tűzijáték megrendezésével kapcsolatos végső döntést. A megadott időpontot követően azonban – kisebb meglepetésre – azt közölték, hogy csak későbbre várható végleges döntés a durrogtatásról az időjárási körülmények változékonysága miatt.

Vác rendesen megjárta kedden délután

Időközben Vácra hatalmas zivatar és jégeső csapott le. A város egyes részeit villámárvíz öntötte el, így Vitályos Eszter kormányszóvivő már-már a tűzijáték lefújására utaló posztot tett közzé.

Vissza a múltba: két éve a meteorológiai vezetők székébe került a téves riasztás

A hosszas mérlegelés a múlt ismeretében nem túl meglepő. Tavalyelőtt az – akkori nevén még Országos Meteorológiai Szolgálat néven tevékenykedő – HungaroMet javaslatára lefújták a tűzijátékot. A vihar azonban a várakozások ellenére mégsem érkezett meg.

A várakozásokra rácáfoló időjárás végül az OMSZ vezetőinek székébe került. A meteorológiai szolgálatot felügyelő Palkovics László ugyanis kirúgta a szakembereket. Érdekesség, hogy alig fél évvel később Palkovics László kibukott a kormányból: lemondott a miniszteri tisztségéről, és visszavonult az aktív politizálástól.

Valódi Hírek