Készítsd a zsebedet! A NAV minden eddigi akcióját felülmúlhatja az idei

A NAV tavaly 248 milliárd forint adótartozás behajtásáról gondoskodott.

A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) 25 százalékkal több adótartozást hajtott be tavaly, mint 2022-ben – írta meg a nepszava.hu.

Súlyos milliárdokról van szó

Annak ellenére, hogy jó évet zártak tavaly a NAV behajtási szakemberei, ez

az adótartozások növekedését nem tudta megakadályozni

– derült a ki az adóhatóság nemrég nyilvánosságra hozott évkönyvéből.

Tavaly 2124 milliárd forintra nőtt a lakosság tartozása az adóhivatallal szembe. Ezek olyan adó-, és járuléktartozások, amelyeket a cégek és a magánszemélyek bevallottak az elmúlt években, ám nem fizették be. Az összeg megközelítőleg

az éves oktatási vagy egészségügyi kiadások kétharmadát teszi ki.

Azaz: ha ezek az adóbevételek behajthatók lennének, akkor egy felelős kormány kiemelt társadalmi célokra vagy akár reformokra is tudná, tudta volna fordítani.

Évről évre nőnek a NAV követelései, egyre több az adótartozás

A NAV követelései egyetlen év alatt 5,9 százalékkal nőttek. Ez meghaladja az előző évi mintegy 4 százalékos növekedést. A beszámolóból kiderült, hogy a 2124 milliárd forintos be nem hajtott adótartozás

nagy része valószínűleg soha nem is kerül a kincstárba.

Ennek az elképesztő összegnek több mint felét olyan adózó, jellemzően cég hagyta maga után, amely már nem működik. Ez azt jelenti, hogy legfeljebb a felszámolás vagy végelszámolás során kerülhet a kincstárba a hiányzó bevétel.

A behajtási adatokból azonban az látszik, hogy ezekből a teljes bevételhez képest minimális pénz folyik be. 2023-ban például mindössze 8,1 milliárd forint, ami eltörpül a teljes 248 milliárdos behajtási bevétel mellett.

Külön tételt jelent a külső megbízások behajtása. A NAV ugyanis nem csupán az adótartozásokat hajtja be, hanem például

a be nem fizetett közlekedési bírságokat is.

Változott a NAV logikája?

Veres Dániel, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda tanácsadója blogbejegyzésben azt írta, hogy a beszámolók alapján úgy tűnik, a hatóság változtatott az ellenőrzéseken.

A szakértő rámutat, hogy az adóhatóság 2023-ban megközelítőleg 150 ezer ellenőrzést folytatott le. Valamivel kevesebbet, mint 2022-ben, ám az ellenőrzések több mint 90 százaléka valamilyen jogkövetési vizsgálat volt, miközben lezárt időszakot vizsgáló, klasszikus adóellenőrzést csupán 8700 esetben végeztek. Veres szerint már

nem az az elsődleges cél, hogy a NAV utólag büntesse a tévedő adózókat.

Hanem az, hogy megelőző vizsgálattal jobb belátásra bírja őket.

(Kiemelt képünkön Vágujhelyi Ferenc, a NAV elnöke látható)

Valódi Hírek