Hivatalos: Orbán minisztere dönti el, túlmelegedhet-e a Duna Paksnál

Lantos Csaba friss rendelete a paksi atomerőmű alatti szakasz vízhőmérséklet-szabályozásához kapcsolódik.

Kiegészült az atomenergia alkalmazása során a levegőbe és vízbe történő radioaktív kibocsátásokról és azok ellenőrzéséről szóló rendelet.

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint

a hőmérsékleti határérték ellátásbiztonsági okból az energiapolitikáért felelős miniszter hozzájárulásával túlléphető.

A tárcavezető a hozzájárulás megadásával egy időben tájékoztatja a környezetvédelemért felelős minisztert és a vízügyi igazgatási szervek irányításáért felelős minisztert. Az energiapolitikáért felelős miniszter felszólítja a kiemelt létesítmény üzemeltetőjét és a területi vízügyi igazgatóságot, hogy hajtsák végre a szükséges vízvédelmi intézkedéseket – fogalmaztak. Lantos Csaba energiaügyi miniszter rendelete már péntektől hatályos.

Mindez azt jelenti, hogy a Duna paksi atomerőmű alatti szakaszán az tárcavezető áldásával át lehet lépni a 30 Celsius-fokos vízhőmérsékleti korlátot.

Mellesleg épp a minap számoltunk be arról, hogy a folyó vízhőmérséklete átlépte a 29,5 Celsius-fokos küszöbértéket az atomerőmű mérési szakaszánál. Ezért délután 3 órától 80 megawattal le kellett terhelni a paksi atomerőmű 4. blokkját

A belső szabályzat értelmében, ha tovább melegszik a Duna a hőhullám miatt, akkor

„0,1 Celsius-fokonként 80 megawattal kell csökkenteni a teljesítményt mindaddig, amíg az előírt korlát alá nem süllyed a vízhőmérséklet”.

Pár napja Lantos Csaba energiaügyi miniszter úgy döntött, hogy ez alól felmentést is biztosíthatnak a jövőben,

a rendelet pedig immár hatályos.

Kapcsolódó: Gondok vannak a paksi atomerőműnél!

Folyamatosan figyelik a Duna vízhőmérsékletét

Ha az Országos Vízjelző Szolgálat paksi atomerőmű részére küldött napi jelentése, vagy a hideg vizes csatornában 11 órakor történt mérés szerint a Duna vízhőfoka eléri a 25 fokot, akkor a paksi atomerőmű megkezdi a dunai hőcsóva hivatalos mérését. (A dunai hőcsóva a folyóba engedett felmelegedett hűtővíz útja – a szerk.)

Ezt a felmelegített hűtővíz Dunába való beengedési pontjától folyás irányban 500 méteres szelvényben kell megtenni 0,5 méteres, illetve 1,5 méteres vízmélységben. A Dunába engedett hűtővíz 35 fokos, ez keveredik a folyó vizével, közben természetesen fel is melegíti azt.

(portfolio.hu/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Áll a bál Orbánék pénzszivattyúzása miatt: Egyre méretesebbre duzzad a paksiak ellenállása

Valódi Hírek