Most érkezett: Gondok vannak a paksi atomerőműnél!

Le kellett terhelni a paksi atomerőművet, annyira felmelegedett a Duna.

A Duna vízhőmérséklete csütörtökön átlépte a 29,5 Celsius-fokos küszöbértéket a paksi atomerőmű mérési szakaszánál. Ezért délután 3 órától

80 megawattal le kellett terhelni a Paksi Atomerőmű 4. blokkját

– jelentette be az erőmű.

A Duna nem bírta a terhelést

A belső szabályzat értelmében: ha tovább melegszik a Duna a hőhullám miatt, akkor

„0,1 Celsius-fokonként 80 MW-tal kell csökkenteni a teljesítményt

mindaddig, amíg az előírt korlát alá nem süllyed a vízhőmérséklet”.

Azonban pár napja Lantos Csaba energiaügyi miniszter úgy döntött, hogy ezalól is felmentést is biztosíthatnak a jövőben.

Folyamatosan figyelik a Duna vízhőmérsékletét

Ha az Országos Vízjelző Szolgálat paksi atomerőmű részére küldött napi jelentése, vagy a hideg vizes csatornában 11 órakor történt mérés szerint a Duna vízhőfoka eléri a 25 fokot, akkor a paksi atomerőmű megkezdi a dunai hőcsóva hivatalos mérését. (A dunai hőcsóva a folyóba engedett felmelegedett hűtővíz útja – a szerk.)

Ezt a felmelegített hűtővíz Dunába való beengedési pontjától folyás irányban 500 méteres szelvényben kell megtenni félméteres, illetve másfél méteres vízmélységben.

A Dunába engedett hűtővíz 35 fokos,

ez keveredik a folyó vizével. Közben természetesen fel is melegíti azt.

Az atomerőmű kezelési utasítása alapján a 29,5 fokos küszöbérték átlépésétől kezdve minden egyes 0,1 fokos hőmérséklet-emelkedés esetén 80 megawattal le kell szabályozni az erőművet. Csütörtökön ez történt meg.

Az élővilágot védik

Az intézkedés célja az, hogy a Duna vízhőmérsékletét ne engedjék 30 fokra emelkedni. Az ugyanis veszélyezteti a folyó élővilágát.

Az idei nyáron azonban már harmadszor adták ki a vörös riasztást a hőség miatt.

A folyó vize egyre melegebb. Az áramfogyasztás pedig napról-napra nő, hiszen sokan kezdtek légkondicionálót vagy ventillátort használni a kánikulában.

(portfolio.hu nyomán)

Valódi Hírek