Matolcsy Györgyék figyelmeztettek: Jön a hidegzuhany, elszabadulnak az árak a kormány megszorításai miatt

Az MNB közölte, ismét elszabadul az infláció a tranzakciós illeték emelése miatt.

Aggodalmának adott hangot az MNB, miután Orbánék megemelték a tranzakciós illetéket IS

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tájékoztatása szerint a tranzakciós illeték emelése

az ide évben 0,1, jövőre pedig 0,2-0,3 százalékkal növelheti meg az átlagos éves infláció mértékét.

Jelentősen nőnek a költségek, nőni fog az infláció is

A kormány augusztus 1-től emelte meg a pénzügyi tranzakciók után fizetendő különböző illetékeket. Az átutalásokra a korábbi 0,3 százalék helyett már 0,45 százalékot kell fizetni. Bár az illetékmentes összeghatár 20 ezerről 50 ezerre nőtt, ám ezzel párhuzamosan az illeték maximumát is megemelték 10 ezerről 20 ezer forintra.

A készpénzfelvételek esetében 0,6 százalékról 0,9 százalékra nőtt az illeték összege. Októbertől pedig az olyan tranzakcióknál, ahol pénznemváltás is megvalósul, kiegészítő illetéket is kell fizetni – részletezte pénteki közleményében a bank360.hu.

Köztudott, hogy a pénzügyi műveletek után fizetendő illetékek Magyarországon már eddig is rendkívül magasak voltak. A legutóbbi emelés célja – „természetesen” – a kormány bevételeinek növelése, azonban ez az intézkedés negatívan befolyásolhatja a magyar pénzügyi piac jövőjét, valamint a forint árfolyamára is jelentős negatív hatást gyakorolhat.

Senki sem ússza meg az újabb áremelkedést

A tranzakciós illetéket a bankok fizetik meg, de ezt jellemzően átterhelik az ügyfeleikre. Jelenleg a kormány az év végéig díj- és jutalékstopot vezetett be, ezért a bankok egyelőre csak a vállalkozásokra terhelhetik át a költségeket. Ugyanakkor

a lakosság sem fogja megúszni teljesen az áremelkedést.

Matolcsy szerint a lakosság fog fizetni, nem is keveset

Az üggyel kapcsolatban Tóth Bertalan (MSZP) kérdezte a Magyar Nemzeti Bank elnökét, Matolcsy Györgyöt. Az MNB válaszában közölte: a tranzakciós illetékek emelkedése két módon hathat a fogyasztói árakra:

  • közvetlenül a lakossági díjak növekedése révén,
  • és közvetetten a vállalati banki költségek emelkedése által, amely az inflációra is hatással lehet.

A díj- és jutalékstop miatt a közvetlen inflációs hatás csak 2025 elején éreztetheti hatását, a közvetett hatás azonban már az idén is jelentkezhet. Az MNB becslése szerint a tranzakciós illeték emelése az idei évben 0,1, jövőre pedig 0,2-0,3 százalékkal növelheti az éves átlagos inflációt.

Az MNB kiemelte, hogy eddig is figyelemmel kísérte a tranzakciós illeték miatti díjemeléseket, és a jövőben is szigorúan fellép, amennyiben jogsértő díjemeléseket tapasztalnak a bankszámláknál – állították.

Kapcsolódó:

Brutális megszorítást vezetnek be Orbánék: Minden magyar pénztárcája bánhatja

Valódi Hírek