Brutális megszorítást vezetnek be Orbánék: Minden magyar pénztárcája bánhatja

Rosszul muzsikál a forint, Orbán Viktorék döntése sem segít a betétállomány helyzetén.

Több mint 1200 milliárd forinttal csökkent a hazai hitelintézetek forintbetéteinek állománya júliusban. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mérlegéből kirajzolódott, hogy ennél nagyobb csökkenés legutóbb tavaly szeptemberben volt. Akkor ez az érték 1,5 ezer milliárdra rúgott.

Az economx.hu friss cikkében megjegyezte, hogy bár a statisztika nem a banki ügyfelek által elhelyezett pénzeket mutatja, hanem a hitelintézetek által az MNB-nél elhelyezett betétek, mégis jól leköveti egymást a két mutató.

Az elmúlt hónapokat megvizsgálva elmondható, hogy júniusban bizakodásra adott okot a növekedés, az érték ugyanis pozitív volt. Ám most csökkenést mértek. Ennek okai közé sorolható, hogy a bankrendszer hazai fizetőeszközben való likviditása zuhanóban van – mutatott rá a szakportál. Hozzáfűzték, hogy a helyzetet a portfólió átrendezésével lehetne orvosolni.

Emlékezetes, hogy az MNB Monetáris Tanácsa keddi kamatdöntő ülésén a piaci várakozásoknak megfelelő mértékben 25 bázisponttal 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A bejelentés megingatta az árfolyamot.

Cikkünk írásakor, csütörtökön kicsivel fél 12 előtt az euró 394,79, a dollár 358,26, a svájci frank pedig 413,53 forint körül mozgott.

A befektetők a kamatvágás nyomán alacsonyabb hozamra számítanak. Így ez a művelet általában visszafogja a betétek vonzerejét – mutatott rá a portál, hozzátéve, hogy a lakossági és vállalati hitelezés fellendülése is szintén a betétállomány csökkenéséhez vezetett. Amennyiben újabb kamatvágás jön, továbbá a hitelek iránti érdeklődés volumene sem változik, további betétkivonásokra kell készülni.

Mindemellett ősztől konverziós illetéket vezet be az Orbán-kormány. Ez azt jelenti, hogy

tranzakciónként a jelenlegi illetéken felül még 0,45 százalékot ki kell csengetniük az érintetteknek

(a felső határ 20 ezer forint). Az összeget akkor kell majd kifizetni, amikor egy ügylet különböző pénznemek közötti átváltást is magába foglal. A döntés következményei valószínűleg az elkövetkezendő hónapok statisztikáiban mutatkoznak majd meg igazán – jegyezték meg.

Valódi Hírek