Dermesztő ámokfutást indítottak Pintér Sándorék: A súlyos betegeken akar spórolni a magyar állam

A Pintér-féle Belügyminisztérium szerint „a betegek érdekei” miatt teszik mindezt.

Orbán Viktor kormánya tovább szűkíti a betegek hozzáférését a gyógyászati segédeszközökhöz

Minden jel arra mutat, hogy tovább fog szűkülni számos betegcsoportban a gyógyászati segédeszközökhöz – kötszerekhez, pelenkákhoz, ortopéd cipőkhöz – való hozzáférésük a betegeknek – figyelmeztettek az érdekvédők egy közelmúltban „társadalmi vitára” bocsátott jogszabálytervezet alapján.

A Pintér Sándor által vezényelt Belügyminisztérium a Népszava érdeklődésére azt közölte: az említett változtatások nemhogy szűkítenék az ellátást, épp ellenkezőleg, „a betegek érdekeit szolgálják” – szerintük.

Kapcsolódó: Itt a lista: A felnőttpelenkát és a gurulós járókeretet sem támogatja többé a TB

A betegek már csak teljes áron vásárolhatják meg a szükséges eszközöket

A jogszabály-javaslatban többek között a gyógyszer- valamint a gyógyászati segédeszköz piacot érintő, technikai pontosítások találhatók, amely szabályozások keretében finanszírozási eszközökkel szabnák újra az ellátást.

A javaslat szerint például – az eddig 20 helyett – már csak 15 speciális kötszer lenne felírható támogatással a súlyos lábszárfekélyes, vagy a hosszan tartó ágyban fekvés miatt kialakuló felfekvéses betegek sebeire – hívták fel a figyelmet. Tehát, amennyiben ennél többre lenne szükség, akkor azt

már csak teljes áron tudja csak megvásárolni a beteg.

A NAEK már 51 százalékkal kevesebb forrást fordít a területre

Mint írták, a jelenlegi támogatási rendszerben a „csupán” egy seb kötözésére szoruló, átlagos páciens ellátása havonta 30 ezer forintba kerül: ebből 24 ezret az állam, 6 ezret a beteg fizet térítési díjként. A súlyosabb, több seb kezelésére szorulóké már havi 50 ezer, amelyből 10 ezer forint a térítési díj. A darabszám csökkenés miatt – szakértői becslések szerint – ezen betegek költségei, ha az egyszerűbb és legolcsóbb eszközöket is kapják, akkor is kétszeresére emelkednének.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára közölte: adataik szerint az érintett betegek körében már most is lehet olyan páciens, aki nem jut hozzá a megfelelő kötszerhez (!). Emlékeztettek: tavaly júniustól ugyanis az Orbán Viktor vezette magyar kormányzat az úgynevezett

kétrétegű habszivacs kötszer felírását sebfotózáshoz kötötte.

Ugyanakkor a fotózás részleteiről nem készült szabályozás, nincsenek meg a technikai feltételek sem, az orvosok nem kaptak ehhez semmilyen eszközt. Amennyiben egy orvos a mobiltelefonjával készítene is ilyen képet, arra vonatkozóan nem adtak semmilyen tájékoztatást, hogy ezt hova és milyen formában kell(ene) feltölteni. Így az orvosok inkább már nem is írnak fel fotózáshoz kötött kötszert.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) tavaly januártól-júniusig még 1,6 milliárd forintot költött a kétrétegű habszivacs kötszerekre, idén januártól-májusig már csak 780 millió forintot, vagyis

már 51 százalékkal kevesebb összeget fordítottak erre.

„Ellátatlan betegek, levágott lábak és a kórházi költségek drasztikus növekedése jósolható”

Azon kötszereknél, amelyek esetében „nem kell” fotó, 14 százalékkal nőtt a felírás, ám ezek a sebek ellátására kevésbé vagy egyáltalán nem alkalmasak – hangsúlyozta szakértőik közlése alapján Rásky László. Hozzátette, ugyan bizonyos kötszerek cseréjét az alkalmazási előírat kétnaponta javasolja, és innen nézve akár elég is lehetne a 15 darab havonta, azonban nincs két egyforma seb, és előfordul, hogy ennél gyakoribb kötéscserére van szüksége a betegnek – mutatott rá.

Rásky László úgy látja, az orvos nem köteles a teljes havi támogatott mennyiséget felírni a betegnek, ha arra nincs szükség, hiszen eddig átlagosan 19 kötszert kaptak a páciensek.

„A változással remélt költségvetési megtakarítás mérlegének másik serpenyőjében

ellátatlan betegek, idő előtti levágott lábak és a kórházi költségek drasztikus növekedése jósolható”

– jegyezte meg.

Reagált a Belügyminisztérium

A lap arról érdeklődött a Belügyminisztériumnál, hogy:

  • „mi indokolja a tervezetben közzétett, a betegeket hátrányos helyzetbe hozó új intézkedéseket?”,
  • valamint hogy „mi indokolja a kötszer ellátásban a fotózás előírását, miközben arra továbbra sincs eszközük, tárhelyük az orvosoknak?”.

„Az előzetes szakmai egyeztetések alapján társadalmi vitára bocsátott jogszabály tervezet – álláspontunk szerint – nem szűkíti a betegek hozzáférését a gyógyászati segédeszközökhöz,

éppen ellenkezőleg, a betegek érdekeit szolgálja.

Az egyéb kötszerek esetében eddig is kellett fényképet készíteni, az előírás a beteg állapotának nyomon követését és a terápia megfelelőségének értékelését szolgálja. A kötszerek darabszámának összehangolását az eltérő időtartamú kötéscsere indokolja. (…) A jogszabály tervezet társadalmai egyeztetése során beérkező észrevételeket, javaslatokat a tárca érdemben vizsgálja, megfontolja annak végleges szövegezésekor”

– közölte a Belügyminisztérium.

Valódi Hírek