Baj van: Rohanunk az összeomlás felé, brutálisan megugrott a hiányzó háziorvosok száma

Ennek csúnya vége lesz.

Lasszóval kell fogni a háziorvosokat

„Ingyen sem kell senkinek a praxisom. Egyetlen érdeklődő volt Erdélyből, de egy telefonhívásnál tovább nem jutottunk. Azóta sem jelentkezett”

mondta Szabó Ágnes háziorvos a Válaszonline-nak.

Ő Győrben dolgozik. Korábban a probléma inkább Észak-kelet Magyarországra volt jellemző, immár a nyugati országrészben is súlyos a helyzet.

Recseg-ropog a rendszer

A rendszerváltást követően a háziorvosok központi elemei voltak az egészségügyi ellátásnak, az elmúlt évtizedekben csak a rendszer víz felett tartására történtek inkább kormányzati intézkedések.

5-20 millió forint között lehetett jellemzően praxist vásárolni, ám ezek nagy része már nem sokat ér.

Az emberek is egyre elégedetlenebbek a háziorvosi rendszerrel. Pedig valójában ez a része maradt egyedül az egészségügynek, ami még rövid időn belül elérhető a lakosság részére egy kórházi ellátást nem igénylő panasz esetén – foglalta össze a portál.

A kormány is látja, hogy ez így nem mehet tovább

Tettek is néhány lépést, de úgy tűnik, túl későn.

Mert hiába a bevezetett „első praxishoz jutási támogatás” és a ” letelepedési támogatás”, a helyzet nem javul, hanem tovább romlik.

Ennek az is lehet az oka, hogy bár az öt évnél régebben üresen álló praxisok esetén nettó 20 millió forintos támogatást is lehet igényelni, ha valaki aláír 6 évet, de az összeg 2017 óta változatlan. A mai ingatlanárak mellett pedig kijelenthető, hogy ez nem elég pénz a nagyvárosokban az otthonteremtéshez.

Eközben falun meg már alig van orvos – írta a lap.

Egy mérőszám megmutatja amit a mindennapokban is tapasztalunk

Ha a fél évnél régebben betöltetlen háziorvosi praxisokat vizsgáljuk jól látható, hogy másfél év alatt 50 százalékkal nőtt tovább az orvoshiány.

Míg ugyanis

2023 augusztusában ez a szám 659 volt, idén augusztusban már 910.

2016-ban még csak 252 ilyen szolgálat volt az országban.

Tavaly a praxisok tíz százaléka hiányzott, ez a szám idén 14 százalék, ami szintén azt mutatja, hogy sürgős intézkedésekre van szükség.

(címlapkép: illusztráció)

Valódi Hírek