DK: Nem mi veszélyeztetjük az ellenzéki együttműködést, hanem az, aki az ellenfeleit az ellenzéki oldalon keresi

Ügypolitizálás helyett elkötelezett baloldali politikára és szociáldemokrata fordulatra van szükség – fogalmazott Barkóczi Balázs.

Nem félnek-e attól, hogy Magyar Péter támadásával veszélyeztetik a Tiszával való együttműködést, valamint a főváros működését? – vetette fel Bolgár György kedden a Klubrádióban Barkóczi Balázsnak, a Demokratikus Koalíció szóvivőjének, országgyűlési képviselőjének.

Utóbbi hangsúlyozta, valódi ellenzéki soha nem mondana olyat, hogy „ügyek mentén” kész együttműködni Orbán Viktorral és rendszerével.

„Nem mi veszélyeztetjük az ellenzéki együttműködést, hanem az az álságos politika, amely szövetségeseit a kormányoldalon, ellenfeleit pedig az ellenzéki térfélen keresi”

– mutatott rá Barkóczi Balázs friss Facebook-posztjában.

Alább idézzük Barkóczi Balázs bejegyzését

„Nem félünk-e attól, hogy Magyar Péter támadásával veszélyeztetjük a Tiszával való együttműködést, és a főváros működését? – kérdezi tőlem Bolgár György a Klubrádióban.

Az a Bolgár György, akinek eddig még egyetlenegyszer sem jutott eszébe, hogy

a folyamatosan »kékfideszező« Magyar Péternek ugyanezt a kérdést feltegye.

Az a Bolgár György, akinek jobb sorsra érdemes, egykor valóban innovatív és demokratikus politikai vitára késztető műsora lassan

egy non-stop Tisza felé fordított imazsámollyá kezd válni.

Az a Bolgár György, aki újsütetű kedvenc pártelnökét legutóbb azzal próbálta védeni, hogy az valószínűleg azért nem állt ki a kormány által hazug módon támadott és meghurcolt Iványi Gábor mellett, mert nem akarja elveszíteni a fideszes szavazókat.

Nem ismerős ez a flegma politikai cinizmus, ez a magakellető kommunikációs pávatánc valahonnan?

Vagy a Bolgár-Magyar szótárban ezt jelentené az »ügyek mentén« való politizálás?

Mert ha igen, az a fideszes hatalomgyakorlás elfogadását, az illiberális technikák politikai legitimációját jelenti az ellenzéki táboron belül (is). Már ha a Tiszát és annak elnökét egyáltalán ellenzékinek lehet tekinteni…

Szerintem nem lehet.

Nem lehet, mert valódi ellenzéki soha nem mondana olyat, hogy »ügyek mentén« kész együttműködni Orbán Viktorral és rendszerével.

Valódi ellenzéki nem az ellenzéki pártokat támadja, nem az ellenzéki táboron belüli megosztottságot akarja mélyíteni,

miközben a Nemzeti Együttműködés Rendszerével bármikor késznek mutatkozik kiegyezni.

Valódi ellenzékinek van következetes véleménye a szabad városok fideszes kifosztásáról, a határon túlra folyósított, de a magyarországi gyerekeknek nem járó iskolakezdési támogatásról, az egyházak politikai nyomulásáról, a gazdagoknak és a rendszer kegyeltjeinek még gazdagabbá tételéről és a legkiszolgáltatottabbak nyomorgatásáról – hogy csak néhány példát említsek.

És ezekben a kérdésekben nem»„egyrészt-másrésztezik«, nem próbálja megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, nem egyezkedik, hanem éles határvonalat húz a »mi« és az »ők« közé.

Mi a Demokratikus Koalícióban ezt tesszük, mert Orbán Viktor ellenfelei, rendszerének pedig politikai ellenségei vagyunk. Ezért eddig is ugyanazt mondtuk, és ugyanazt fogjuk mondani politikai divatoktól és földcsuszamlásszerű(nek tűnő) közéleti változásoktól függetlenül:

»ügypolitizálás« helyett elkötelezett baloldali politikára és szociáldemokrata fordulatra van szükség

az oktatásban, az egészségügyben, az önkormányzatokban, a gazdaságban, és a közpolitika egyéb más területein is.

Nem mi veszélyeztetjük az ellenzéki együttműködést, hanem az az álságos politika, amely szövetségeseit a kormányoldalon, ellenfeleit pedig az ellenzéki térfélen keresi.

Az a politika, amelynek fontosabb az egyetlen talpon maradt baloldali párt kiszorítása és legyőzése, mint a NER megroppantása.

És az az újságírói magatartás, amely az írástudók felelősségét sutba dobva, újonnan jött rajongásától elvakítva ennek nemhogy teret ad, hanem lelkes propagátoraként próbálja menteni a menthetetlent, magyarázni a megmagyarázhatatlant.”

(Barkóczi Balázs/Facebook)

Kapcsolódó:

Áll a bál: Magyar Péter hazudott a DK-ról, Vadaiék ellepték az oldalát

Juszt László Magyar Péterre szavazott, de már csalódott benne — Leírta, miért

Valódi Hírek