Valami nem stimmel: Kiszivárogtak a fideszes nagyhalak privát utazásainak részletei

A Fidesz képviselői költenek a legtöbbet utazás céljából.

Rengeteg pénz költenek Orbán Viktor emberei üzemanyagra. A Népszava friss információi szerint 2023-ban több mint 228 millió forintot, idén július végéig pedig több mint 126 millió forintot tankoltak el az adófizetők terhére az országgyűlési képviselők. Bár ebbe a körbe nem csupán a Fidesz politikusai tartoznak, mégis az ő esetükben beszélhetünk a legnagyobb összegekről.

A lap részletezése szerint idén július végéig összesen 119 képviselő használta az üzemanyagkártyáját. Közöttük 44 ellenzékit, valamint 75 kormánypárti politikust számlálhatunk. Az 2024-es benzinköltésből az ellenzéki képviselők 37,2 millióért felelnek,

a fideszes és KDNP-s politikusok azonban 89,1 millió forintért töltötték tele a tankjaikat.

Ki az, aki a legkevésbé fogta vissza magát?

A fideszes Hörcsik Richárd, aki több mint 2,7 millió forintot költött üzemanyagra. Ő mellesleg Borsod-Abaúj- Zemplén vármegye 5. számú választókerületének országgyűlési képviselője, így lakóhelye elég távol van a fővárostól.

A dobogó második fokán a fideszes Bánki Erik áll, aki idén július végéig közel 2,4 millió forintot tankolt el. A politikus mellesleg 2024 első 7 hónapjában többet költött üzemanyagra, mint 2023 egészében. A hírportál kalkulációja szerint Bánki havonta átlagosan 7123 kilométert utazik, azaz naponta több mint 200 kilométert tesz meg. Mindez pusztán azért érdekes, mert Bánki a Budapesttel szomszédos Ürömön lakik, így nem tart sokáig, amíg a munkahelyére eljut a szolgálati autójával.

A debreceni Kósa Lajos lett a harmadik helyezett 1,9 millió forinttal, amely körülbelül 5800 kilométert jelent havonta.

Mi a helyzet az üzemanyagárakkal?

A holtankoljak.hu friss közleménye szerint az alábbi számokkal találkozhatunk jelenleg a hazai töltőállomásokon:

95-ös benzin: 612 forint/liter

Gázolaj: 614 forint/liter

Nagy Mártonék nemrég ráparancsoltak a kereskedőkre, hogy csökkentsék az áraikat. Magyarországon ugyanakkor rengeteg terhet rónak a kereskedőkre az adók, így nem is érdemes összehasonlítani a hazai üzemanyagárakat a régiós szinttel. Erre Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke hívta fel a figyelmet nemrég a Spirit FM-en.

Mint részletezte, 50 százalékos az adóteher, emellett a kereskedőknek 3 százalékos kiskereskedelmi adója van, valamint energiahatékonysági különadó is létezik. Továbbá van tranzakciós illeték is, ez pedig pont elég, hogy ne lehessen elvégezni az összehasonlítást más országokkal – mutatott rá.

Nem mellékes, hogy a kormány több mint 40 forinttal drágította az üzemanyagokat januárban. A kabinet szerint erre „brüsszeli nyomás” miatt volt szükség, ám Orbán Viktor decemberben elárulta, az áremelés mértékéről a kormánya döntött.

Kapcsolódó:

Visszanyalt Nagy Márton fagyija: Csúnya következménye lett az ukázok osztogatásának (+videó)

Valódi Hírek