Légkondi éjszakára? Mutatjuk, szabad-e

A légkondi bekapcsolása kézenfekvő lehet az éjszakákra, de vigyázni kell.

Nyáron, a nagy forróságban igazi kihívást jelenthet az éjszakai pihenés, sokan rögtön a klíma távirányítójáért nyúlnak. Bár igencsak kézenfekvő lehet éjszakára a légkondi bekapcsolása, mégis jobb odafigyelni, hogy elkerülhetőek legyenek az egészségügyi problémák – hívta fel a figyelmet a 24.hu.

Ez a hőmérséklet ideális az alváshoz

Persze mindenkinél egyedi, hogy milyen hőmérsékletben érzi jól magát, de kijelenthető, hogy

az alváshoz ideális szobahőmérséklet körülbelül 22-26 Celsius-fok között mozog.

Arra kell nagyon figyeljünk, hogy ne legyen túl nagy a különbség a külső és a belső hőmérséklet között, mert igencsak megterhelheti a szervezetünket.

Szakértők szerint érdemes megtalálni azt a számunkra ideális hőmérsékletet, amiben jól érezzük magunkat és mégsem túl hűvös.

De mennyi is ez pontosan?

Nyáron 8-10 Celsius-fok különbség a külső hőmérséklethez képest, télen pedig a 22-25 fok körüli hőmérséklet az ideális napközben.

Az alváshoz ennél 2-3 fokkal hűvösebbet is állíthatunk.

De még egy fontos dologra oda kell figyeljünk lefekvés előtt.

A lap megkeresésére Stuller István, a Gree légkondicionálók műszaki szakértője hívta fel a figyelmet:

„fontos a helyiség megfelelő szellőztetése, mivel a légkondicionáló berendezések használatával szárazabb lehet nyáron a levegő a szobában. A túl száraz levegő pedig irritálhatja a légutakat, és hozzájárulhat a torokszárazsághoz és az orrnyálkahártya kiszáradásához”.

Jobb ha odafigyelünk

Kis odafigyeléssel még biztonságosabb lehet a légkondicionáló használata, így például:

  • a gép ne közvetlenül ránk fújja és ne túl hideg levegőt, mert ez megfázáshoz, tüdőgyulladáshoz és fájdalmas görcsökhöz vezethet,
  • időzítő vagy az éjszakai üzemmód használata is hasznos lehet, ugyanis az energiamegtakarítás mellett komfortosabbá is tehetjük az éjszakai alvásunkat,
  • a légkondicionálók szűrőit pedig ne felejtsük el rendszeresen tisztítani, hogy elkerüljük a por és az allergének felhalmozódását, amelyek légúti problémákat okozhatnak.

A gyerekek és az idősebbek számára pedig

az ideális hőmérséklet 23-26 Celsius-fok között van

– írták.

Idén különösen időszerű a kérdés

Ahogy megírtuk, egész júliusban „egymásnak adták a kilincset” a hőségriadós időszakok.

Az NNGYK és a katasztrófavédelem is többször felhívta a figyelmet arra, hogy gyermekeket, háziállatokat egy percre se hagyjunk parkoló autóban. Még egy félárnyékban álló, leengedett ablakú jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Aki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát,

azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot

– kérték a közleményben.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy kánikulában megnő a szén-monoxid-mérgezés kockázata. A kéményben légdugó alakulhat ki, amely miatt

a füstgáz visszaáramlik és szén-monoxid fejlődik.

Ezért nyáron is fontos nyílt égésterű vízmelegítők mellett szén-monoxid érzékelőt működtetni.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, figyelni kell a folyadékpótlásra. A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, munkavégzés, sportolás hőgutát okozhat, életveszélyes állapot is kialakulhat.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek