Nincs kibúvó a sofőröknek: A hamarosan érkező teszttel komoly büntetés várhat rájuk

Forradalmi találmány érkezett.

Akár két éven belül rendelkezésre állhat egy olyan vérvizsgálat, amely az alváshiány mérését szolgálja, így a rendőrség is bevetheti közúti ellenőrzésnél, vagy a balesetek körülményeinek vizsgálatakor.

A kutatást az ausztrál kormány Közlekedésbiztonsági Hivatala finanszírozza, a melbourne-i Monash Egyetemen fejlesztik ki a tesztet, a projekt vezetője Clare Anderson, az intézmény professzora – derült ki a theguardian.com hétfői cikkéből.

Anderson szerint a fáradtság az alkohol és a gyorshajtás mellett az egyik fő „gyilkos” az utakon, mérésére pedig

még nem áll rendelkezésre megfelelő eszköz.

A professzor csapata 5 biomarkert (jelzőanyag, amelyet kívülről viszünk a szervezetbe – a szerk.) azonosított a vérben, amelyek több mint 99 százalék pontossággal mutatják ki, ha az illető legalább 24 órája ébren van.

Sőt, ezek a biomarkerek a test különböző részeiből származnak. Ez azért érdekes a kutatók számára, mert

az alváshiány különböző egészségügyi problémákkal függ össze.

Több alvásszakértő is megfogalmazta már, hogy jogszabályokra van szükség az álmatlanság okozta balesetek csökkentésére. Az Egyesült Királyságban például a megkérdezettek fele beismerte, hogy kevesebb mint 5 óra alvással a hátuk mögött vezetnek.

A szakértők becslése alapján a halálos balesetek negyedét,

és a járműütközések 20 százalékát az fáradtsággal összefüggő esetek teszik ki.

A teszt akár 2 éven belül elkészülhet, de

a hordozható formátumon még dolgozni kell.

Shantha Rajaratnam egyetemi professzor szerint azonban megfelelő befektetéssel akár 5 éven belül bevezethetik a biomarker-alapú teszteket a kritikus iparágakban, mint például a bányászatban, a kereskedelmi repülésben, vagy a gépjárművezetés területén.

(Képünk illusztráció)

Valódi Hírek