Váratlan döntést hozott az éjjel Orbán: Eldőlt Koncz Zsófia sorsa

Szerda este jelent meg az új kormányhatározat.

Felmentették Hornung Ágnest, Koncz Zsófia államtitkár lesz

Sulyok Tamás köztársasági elnök – Orbán Viktor utasítására – felmentette Hornung Ágnest, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárát – derült ki a szerda este megjelent Magyar Közlönyből. Egy másik kormányhatározatban foglaltak szerint Hornung kormánybiztosként tevékenykedhet majd a továbbiakban.

A határozatból kiolvasható az is, hogy

Koncz Zsófia lesz az új családügyi államtitkár.

A tárca szerda este kiadott közleménye szerint Hankó Balázs miniszter javaslatára Sulyok Tamás köztársasági elnök Koncz Zsófia országgyűlési képviselőt családokért felelős államtitkárnak nevezte ki. Koncz Zsófia az elmúlt években miniszterhelyettesként dolgozott előbb a Technológiai és Ipari Minisztériumban, majd az Energiaügyi Minisztériumban – írták.

Hornung Ágnes új feladatokat kapott

A szerdai közlöny szerint a területért korábban felelős Hornung az „otthonteremtés finanszírozásához kapcsolódó pénzügyi folyamatok szabályozásának felülvizsgálatáért és egyszerűsítéséért”, valamint „a lakossági állampapír-stratégia megújításának koordinációjáért felelős kormánybiztosként folytatja munkáját”.

Az új kormánybiztos az alábbi feladatokat kapta:

  • „a) felel az otthonteremtés finanszírozásához kapcsolódó pénzügyi folyamatok szabályozásának felülvizsgálatáért és egyszerűsítéséért,
  • b) felel a lakossági állampapír stratégia megújításának koordinációjáért, az érintett miniszterekkel egyeztetve,
  • az a)–b) alpontban foglaltak végrehajtása érdekében koordinálja a feladatkörében érintett minisztériumok, hatóságok és egyéb költségvetési szervek kapcsolódó tevékenységét
  • az a)–c) alpontban foglaltak végrehajtása érdekében részt vesz a feladataihoz kapcsolódó kormányzati egyeztetéseken”.

A Portfolio azt írta, a kormánybiztos tevékenységét a miniszterelnök Varga Mihály pénzügyminiszteren keresztül irányítja. A kormánybiztos tevékenységét a Pénzügyminisztérium szervezetében működő 5 fős titkárság segíti. Tehát Hornung így visszakerült a PM kötelékébe, ahol 2015 és 2018 között pénzügyekért felelős államtitkári pozíciót töltötte be. 2022 májusában Orbán javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárává nevezte ki.

Kapcsolódó:

Nem hiszed el, milyen kitüntetést kapott Koncz Zsófia (+fotó)

Megkérdezték Koncz Zsófiát, hogyan fizesse valaki a rezsit, ha alig keres — A válaszban nincs sok köszönet

Koncz Zsófia úgy tudja, „butaság”, hogy a kormány nem tesz meg mindent azért, hogy leváljunk az orosz gázról

Valódi Hírek