Pánikreakció: Szijjártó hisztirohamot kapott, amiért a lengyelek kitennének Magyarországot az EU-ból és a NATO-ból

Orbán tusnádfürdői beszédéből lett a baj.

Megírtuk, hogy reagált a lengyel külügyi államtitkár Wladyslaw Teofil Bartoszewski Orbán Viktor tusnádfürdői beszédére.

A miniszterelnök itt arról elmélkedett, hogy szerint összeomlott az európai politika, mert az alapja a Párizs–Berlin-tengely volt. Az új tengely viszont a London–Varsó–Kijev–balti államok és a skandinávok lesznek szerinte.

Közben beszólt a lengyeleknek, akik szerinte morálisan kioktatnak, miközben Oroszországgal üzletelnek. A kormányfő szerint ennél a franciák is jobbak, akik több gázt vesznek az oroszoktól.

Reagált a lengyel kormány

„Mi nem üzletelünk az oroszokkal, nem úgy, mint Orbán miniszterelnök, aki mind az EU-ban, mind a NATO-ban jelentéktelenné vált”

– fogalmazott a lengyel külügyi államtitkár.

„Nem igazán értem, miért akar Magyarország olyan szervezetek tagja maradni, amiket ennyire nem szeret, amik szerinte ennyire rosszul bánnak a magyarokkal. Miért nem alapít Orbán egy uniót Putyinnal és még egy pár hasonlóan diktatórikus állammal? A helyzet ez:

ha nem akarsz egy klub tagja lenni, mindig kiléphetsz”

– jelentette ki Bartoszewski.

Szijjártó a Facebookon vágott vissza

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán reagált a lengyel álláspontra. Bejegyzését változtatás nélkül közöljük:

„Élesen reagált a lengyel külügyi államtitkár a tegnapi tusnádfürdői beszédre… A reakció bebizonyítja annak a magyar mondásnak az igazságát, amely úgy szól: fáj az igazság.

A lengyel-magyar testvériség megőrzésének szándékával hosszú ideig tűrtük a mostani lengyel kormány provokációit és képmutatását, mostanra azonban betelt a pohár.

Miközben ugyanis a mostani lengyel kormány azért bírál és vádol minket, mert Oroszországból importálunk – az ország működtetéséhez elengedhetetlenül szükséges – kőolajat, addig ha jól megnézzük az egyik legnagyobb orosz oljaipiari vállalat vásárlóinak listáját, akkor azon bizony ott talaljuk a lengyeleket is.

Ezzel nem is lenne semmi baj, mert az energiaellátásnak végső soron fizikai alapjai vannak, viszont ha ez már így alakult, akkor nem kellene képmutatónak lenni és nem kellene másokat vádolni.”

Az eredeti bejegyzést itt lehet megtekinteni:

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek