Fordulat: Új hír futott be a magyarok kedvelt, Duna által elárasztott kirándulóhelyéről

A Gemenci Állami Erdei Vasút kapcsán érkezett fontos hír a kirándulóknak.

Pénteken ideiglenes menetrend szerint újraindul a Gemenci Állami Erdei Vasút.

Pörböly és Malomtelelő állomások között péntekenként, hétvégente és ünnepnapokon három dízel járatot közlekedtet a Gemenc Zrt. – közölte az erdőgazdaság hétfőn az MTI-vel. A pörbölyi ökoturisztikai központ teljes szolgáltatásával várja a kirándulókat – tették hozzá.

A Duna áradása után a vártnál lassabban levonuló júniusi árvíz miatt a vasúti pálya helyreállítása elhúzódott, illetve a pálya ágyazata is hosszabb idő alatt száradt ki. A biztonságos üzemeltetés feltételei azonban már adottak. A július 26-án elinduló vasútüzem – egyelőre átmenetileg – péntekenként, hétvégente és ünnepnapokon három dízeljáratot biztosít naponta. Várhatóan augusztus 9-én lép életbe újból a 2024. évi nyári menetrend, és áll szolgálatba ismét Rezét gőzös – részletezték a közleményben.

A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központja az erdei vasút menetrend szerinti járatain túl minden pénteken, hétvégén és ünnepnapon interaktív kiállításaival, ingyenesen igénybe vehető parkolójával, játszótérrel, a közeli vadmegfigyelő erdei állataival várja a turistákat – tájékoztattak.

Mi történt pontosan a Gemenci Állami Erdei Vasút környékén?

Június 13-án írtunk arról, hogy erdőlátogatási tilalmat rendelt el a Gemenc Zrt. A tiltás szinte a teljes Gemenci-erdőre, valamint Mohács és Paks környékén a Duna hullámterében lévő erdőterületekre és az erdőterületek közötti egyéb, erdőgazdálkodási tevékenységet szolgáló földterületekre vonatkozott.

A június 14–30. közötti időszakra vonatkozó erdőlátogatási tilalmat a közvetlen életveszély elhárítása érdekében rendelték el, ugyanis a Duna áradása miatt felázott az erdőtalaj és a fakidőlések kockázata jelentősen megnőtt, valamint a nyári gátak töve is felázott, ami miatt a hullámtéren belüli időszakosan ármentett területekre is betörhet.

Kapcsolódó: Baj van: Tilalmat vezettek be a Duna áradása miatt Dél-Magyarországon

Június 24-én bejelentették, hogy megszüntették az erdőlátogatási tilalmat.

(MTI/Nyugati Fény)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek