Mi folyik itt? A legnépszerűbb magyar lovarda ellen rendelt el nyomozást a NAV

Nyomoz a NAV az egyik legnépszerűbb budapesti lovarda ellen.

Költségvetési csalás és a számviteli fegyelem megsértésének gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) a főváros egyik legpatinásabb lovardájánál – írta meg az economx.hu.

A NAV mellett az önkormányzat is vizsgálja a lovarda visszásságait

A pasaréti Honvéd Lovarda tevékenysége nemcsak az adóhatóság, hanem a II. kerületi önkormányzat figyelmét is felkeltette.

A lovardákban nyújtott lovas szolgáltatás, oktatás bejelentésköteles tevékenység

és szakirányú képzettséget igényel. Az állatok tartását és a lovasok védelmét számos egészségügyi, műszaki, szakmai előírás biztosítja.

Ez hatványozottan igaz akkor, ha a gyermekek számára is elérhető lovasoktatás zajlik. Balesetek ugyanis a felelős működés, szakmai hozzáértés mellett is előfordulhatnak.

Betelt a pohár Pasaréten

A pasaréti Honvéd Lovardában több évtizede zajlik oktatás, ám az elmúlt időszakban egyre többször derült fény a hiányosságokra.

A lovarda hivatalosan közösségi célokat szolgál, bár a látogatók száma ezt nem támasztja alá. A nyilvánosan elérhető mérlegadatokból úgy tűnik, hogy az üzemeltető inkább profitorientált gazdasági tevékenységet folytathat, mintsem közhasznút. A portál úgy tudja:

az elmúlt hónapokban két bejelentés is érkezett a felügyeleti hatóságokhoz

a lovardát üzemeltető cég gazdasági tevékenységével kapcsolatban.

Az egyiket közérdekű bejelentésként kezelte a NAV, a másik bejelentés alapján azonban

büntetőjogi vonatkozások is felmerültek, ezért a NAV nyomozást rendelt el.

Nem adott számlát adott a lovaglóknak

A portál információi szerint a lovarda üzemeltetője sorozatosan úgy vett át készpénzt a lovak bértartásáért, hogy közben nem tett eleget a számviteli fegyelemnek.

Számlát a szolgáltatásról még határozott felszólításra sem adott.

Mivel áfaköteles tevékenységről van szó, az adóhatósági nyomozás feladata tisztázni, érhette-e kár a költségvetést.

Nem ez volt az egyetlen probléma: valószínűleg végzettség nélkül tartottak edzéseket. Mindezt annak ellenére tették, hogy a lovas balesetek többsége súlyos, olykor maradandó sérüléseket idéz elő. Nem véletlen, hogy jogszabály írja elő, milyen sportedzői képesítésre és szakmai előéletre, gyakorlatra van szüksége annak, aki díjugratóedzéseket tarthat.

A Magyar Lovassport Szövetség regisztrációs felületén ellenőrizhető, hogy az edzést tartónak van-e megfelelő végzettsége. Az újságírók azonban nem találták feltüntetve sem a lovarda szakmai vezetőjének, sem egyik lovasedzőjének nevét.

Kihasználták a kiskaput

A lovardát gyermekével rendszeresen látogató egyik szülő a portálnak elmondta, hogy sokáig azért nem tudtak a szükséges szakképesítés hiányáról, mert van egy kiskapu, amit az egyesület kihasznál.

Ha ugyanis a versenyzőket úgynevezett szabadidőlovasként indítják el a versenyeken, akkor a gyerekeket edző helyett –

szakképzettség nélküli – „felelős személy” is edzheti és kísérheti az eseményekre.

Az üzemeltetés is komoly hiányosságokat mutatott: a lovakat áldatlan állapotok között tartották.

Rendszeresen előfordult, hogy az istállóépületekben tartott lovak alatt nem takarították el a trágyát. A karámoknál nincs fedett beálló, ezért jellemző volt, hogy

esős időben az ott tartott lovakat akár heteken át nem lehet kivinni

– állította a lovardába járó egyik szülő.

Az állatok mellett az emberekre sem figyelnek

A lovardában a mellékhelyiségek állapota is többek szerint hagyott némi kívánnivalót maga után.

Az is szokatlan, hogy az öltözők koedukáltak,

vagyis megeshetett, hogy az edzések előtt egyszerre öltözik át egy kisiskolás lány és egy felnőtt férfi – mondta a neve elhallgatását kérő személy.

A szülők feljelentése nyomán a hatóság átfogó vizsgálatot indított. A portál értesülései szerint az eljárás heteken belül lezárulhat, ám az adóhatósági nyomozás több hónapot vehet igénybe.

Valódi Hírek