Mi folyik itt? Furcsán titkolózik a kormány Orbán minisztereinek kiadott parancsáról

Pintér embere válaszolt a rendőrség, a hatósági jelenlét kapcsán feltett kérdésekre, amelyek Erzsébetváros területét érintik.

Írásbeli kérdéssel fordult Oláh Lajos, a DK országgyűlési képviselője a belügyminiszterhez. Azt kérdezte,

„sikerült biztosítania a Belső-Erzsébetváros közbiztonságának megerősítéséhez szükséges rendőri erőt és ha igen, ez hány főt jelent napi szinten konkrétan a gyakorlatban?”

Emellett arról érdeklődött Nagy Márton nemzetgazdasági miniszternél, hogy

„milyen eredményt hozott Miniszter Úr Belső-Erzsébetvárossal kapcsolatos vizsgálata, különös tekintettel egy új rendőrőrs létesítésére vonatkozóan?

Pintér Sándor megbízásából Rétvári Bence államtitkár válaszolt a kérdésekre. Közölte, hogy a bulinegyedben a hatóság megerősített éjszakai és hétvégi járőrözéssel védi a lakók és a szórakozók biztonságát.

Mint kifejtette, a Budapesti Rendőr-főkapitányság területi és helyi szervei, valamint a Készenléti Rendőrség a belváros, így Belső-Erzsébetváros ellenőrzését vasárnap, hétfőn, kedden és szerdán 32 fős, csütörtökön, pénteken és szombaton 58 főt számláló rendőri állománnyal hajtják végre.

Hozzátette, a Budapesti Rendőr-főkapitányság irányításával havonta megszervezett és lebonyolításra kerülő komplex bűnügyi és rendészeti ellenőrzésben a rendőri állomány, továbbá a társszervek átlagosan 100-150 fővel vesznek részt.

Mi történt pontosan Erzsébetváros területén, amiért a rendőrség fokozott figyelmére van szükség?

Május közepén érkezett a hír, miszerint a kormány górcső alá vette Belső-Erzsébetváros közbiztonsági helyzetét. Megállapították, hogy a VII. kerületi Gozsdu udvar és környéke a rendezvények miatt kiemelt figyelmet, kormányzati beavatkozást igényel – részletezték a Magyar Közlönyben.

Orbán Viktor utasította két miniszterét, Nagy Mártont és Pintér Sándort, hogy intézkedjenek a helyzet rendezése érdekében. A nemzetgazdasági miniszternek meg kellett vizsgálnia egy új rendőrőrs létesítésének lehetőségét, amíg a belügyminiszternek Belső-Erzsébetváros közbiztonságának megerősítéséért biztosítania kellett a szükséges hatósági erőt.

A VII. kerület polgármestere, Niedermüller Péter akkor egy Facebook-bejegyzésben jelezte,

„a kormány mindaddig, amíg be nem köszöntött a kampány nem gondolta, hogy foglalkoznia kellene az erzsébetvárosiak gondjaival”.

Hozzátette, az Orbán Viktorék májusban olyan intézkedésekről döntöttek, amelyeket ő maga már 2019 óta, több alkalommal is követelt.

Friss posztjában hangsúlyozta,

a kormány csupán ködösít az új belső-erzsébetvárosi rendőrőrssel kapcsolatban.

Niedermüller Péter bejegyzését változtatás nélkül idéztük

„A kormány csak ködösít az új belső-erzsébetvárosi rendőrőrssel kapcsolatban

Még május 15-én egy kormányhatározattal utasította Orbán Viktor két miniszterét, hogy vizsgálják meg egy új rendőrőrs létesítésének és megfelelő számú rendőr biztosításának lehetőségét Belső-Erzsébetvárosban.

Mi egyből felajánlottuk a segítségünket, de

a belügyminiszter elzárkózott a párbeszéd elől,

Nagy Márton miniszter pedig csak annyit közölt, hogy kijelölték a megfelelő ingatlant a »rendőrségi pont« számára.

Azt azonban már nem osztotta meg, hogy hol, melyik épületet, sem azt, hogy mit jelent a »rendőrségi pont« kifejezés.

Ezt követően Dr. Oláh Lajos, Terézváros és Erzsébetváros országgyűlési képviselője tett fel kérdéseket a kormánynak a rendőrőrssel kapcsolatban.

A válaszuk elég fideszesre sikerült: írtak körülbelül egy oldalt, amelyben a rendőrőrsről egy szó sem esik. Azt viszont közölték, hogy a »VII. kerületi Rendőrkapitányság státuszainak száma 2024. március 16-tól 13 új nyomozói és vizsgálói státusszal bővült.«

Halkan azért megjegyezném, hogy státuszról írnak, tehát mindenkinek a képzeletére bízzák, hogy

ez valóban több rendőrt jelent vagy újabb 13 betöltetlen pozíciót.

Minderre mondhatjuk, hogy nesze semmi fogd meg jól.

Most akkor mi is van azzal, hogy a kormánynak a magyar emberek biztonsága a legfontosabb?

Elfogadhatatlan, hogy titkolóznak és az erzsébetvárosiak biztonságával szórakoznak, ezért nem hagyjuk annyiban a dolgot: minden rendelkezésünkre álló eszközzel ki fogjuk kényszeríteni a válaszokat a kormányból.

Az önkormányzatunk pedig továbbra is fenntartja, hogy kész segítséget nyújtani, amennyiben a kormánynak szüksége van rá.

Rajtunk nem fog múlni, hogy több rendőr lehessen Erzsébetvárosban.”

(Niedermüller Péter/Facebook)

Valódi Hírek