Gyurcsány Ferenc: Orbán, a szégyenember

Orbán, a szégyenember. Szégyene akkor is a mi szégyenünk, ha nekünk, úgy konkrétan, semmi közünk hozzá – hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán közzétett szombati bejegyzésében Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsány Ferenc kemény kritikát címzett Orbánnak

A Demokratikus Koalíció elnöke arról írt bejegyzésében, hogy a falusi kocsmába sem engedik be „Bélát„, „mert nem odavaló, mert Béla kínos ember, akinek a jelenlétében mindenki pocsékul érzi magát”.

Azt írta, „ha meg mégis bemegy, akkor a többiek elhúzódnak, csendesebb lesz a beszélgetés, csak arra várnak, hogy menjen már el Béla. Még rosszabb, ha Béla nem veszi észre, hogy mindenki más szerint ő egy kínos pasas, és félreértve a helyzetet, azt hiszi, hogy azért nem áll vele senki szóba, mert félnek tőle”. Hozzátette: a mi Viktorunk olyan, mint Béla.

A volt miniszterelnök hangsúlyozta: nem Orbán foglalta el Európát, hanem Európa szigetelte el Orbánt (!). Azzal kapcsolatban, hogy Orbánék szélsőjobboldali „patrióták” nevű pártcsaládját az EU karanténba zárta, azt írta: ez az eredetileg a járványügyben használt francia kifejezés azt az egészségügyi karantént, zárlatot jelenti, amelyet azért állítanak fel, hogy a fertőző betegség ne jusson ki egy körülzárt helyről.

Kapcsolódó: Hivatalos: Karanténba zárják Orbánékat az EU-ban, hogy ne fertőzzenek tovább

Már csendben marad a szégyenember

Gyurcsány Ferenc szokatlanul kemény hangvételű írását alább közöljük:

„Orbán, a szégyenember

Emlékeznek, amikor szorítottak a megyei szavalóversenyen saját iskolájuk versenyzőjének? Nem biztos, hogy úgy egyébként kedvelték a lányt, talán valóban fura is volt egy kicsit, de ez a szavalóverseny egy másik helyzet volt. Ő egy kicsikét mi voltunk, mert minket képviselt, az iskolánkat. Pokoli volt, ha belesült a szavalatba, az ő kudarca a mi szégyenünk is volt, ha meg győzött, akkor felállva hujjogtunk, és vörösre tapsoltuk a tenyerünket.

Orbán kudarca a mi kudarcunk.

Szégyene akkor is a mi szégyenünk, ha nekünk, úgy konkrétan, semmi közünk hozzá.

El tudják képzelni a helyzetet, amikor a falusi kocsmába nem engedik be Bélát, mert nem odavaló, mert Béla kínos ember, akinek a jelenlétében mindenki pocsékul érzi magát. Ha meg mégis bemegy, akkor a többiek elhúzódnak, csendesebb lesz a beszélgetés, csak arra várnak, hogy menjen már el Béla. Még rosszabb, ha Béla nem veszi észre, hogy mindenki más szerint ő egy kínos pasas, és

félreértve a helyzetet, azt hiszi, hogy azért nem áll vele senki szóba, mert félnek tőle.

A mi Viktorunk olyan, mint Béla.

Nem veszi észre, hogy nem Európa erős embere, hanem a legkínosabb fickó a földrészen. Az egyetlen miniszterelnök, aki olyan európai pártszövetségbe vitte be a pártját (Patriots for Europe), amely köré a többiek úgynevezett cordon sanitaire-t húztak.

Ez az eredetileg a járványügyben használt francia kifejezés azt az egészségügyi karantént, zárlatot jelenti,

amelyet azért állítanak fel, hogy a fertőző betegség ne jusson ki egy körülzárt helyről.

Európában pár évtizede ezt használják azokra a politikusokra, pártokra, frakciókra, akiket, amelyeket távol kell tartani az egészséges közélettől, akiktől félteni kell az európai életet, a hétköznapok még létező nyugalmát.

Verheti a mellét Orbán, hogy elfoglalta Európát, ma a 720 fős parlamentben ez a csoport összesen 84 főt számlál. És igen, senki nem áll velük szóba.

Nem Orbán foglalta el Európát, hanem Európa szigetelte el Orbánt.

Orbán, mint az EU elnökségét adó soros elnök a szokás szerint beszédet mondott volna az új Európai Parlament első ülésén, azaz a jövő héten. De a képviselők nem engedték meg neki, hogy akkor szóljon, amikor a többi miniszterelnök, elnök szokott, amikor fontos dolgokat tárgyalnak, amikor még tele van az ülésterem.

A pénteki napra, az üres padsorok napjára száműzték Orbánt.

Beszélhet, persze. Akkor, amikor se képviselő, se újságíró nem lesz jelen, azaz beszélhet a falnak. Orbán, felismerve a megalázó helyzetet, inkább nem szólal fel.

Csendben marad az Európát eredetileg meghódítani akaró szégyenember.

Érzik, hogy nagyon kínos?

Szeretnének Béla barátja lenni?

És Orbáné?”

(Gyurcsány Ferenc/Facebook)

Valódi Hírek