Top 5 játékos akiktől korán elbúcsúztunk az EB-n

Az idei labdarúgó-Európa-bajnokság során ismét elhangzott, hogy egy-egy játékos milyen sokat tesz hozzá a csapat sikeréhez. A válogatott vagy éppen egy focista összértékét azonban sok minden befolyásolja. A csillagászati összegeket nem véletlenül fizetik ki, bár kiugró különbség van az egyes nemzetek között. A rangsorban az első helyet az angolok foglalják el, majd jönnek a franciák és persze a spanyolok. Hazánk ezen a listán csupán a 14. helyen szerepel, pedig nálunk is vannak top játékosok.

A legjobb játékosok a 2024-es EB-n, akik idő előtt távoztak

Azt már szeretnénk leszögezni, hogy Szoboszlai Dominik felkerült az Európa-bajnokság legjobb játékosai közé, ahol a 21. helyet szerezte meg. Ezzel ő lett a legértékesebb magyar játékos, ami mellett a csapata, a Liverpool is a legelőkelőbb helyen áll. A top 25-ben még egy csapattársa, az angol színekben futballozó Trend Alexander-Arnold szerepel, aki 23. ezen a listán.

A futball a világ egyik legnépszerűbb sportja. Az idei EB-n a megmaradt csapatok között természetesen csak a legnagyobbak vannak, de sajnos így is akad olyan játékos, akitől idő előtt búcsúznunk kellett. De vajon mi határozza meg az értéküket és a nagyságukat? Az első a irányadónak számító és legtöbbször idézett adat az egyik legismertebb labdarúgással kapcsolatos statisztikai portálhoz köthető. Az egyik fő tényező kétségkívül a szurkolók véleménye, hiszen ők azok akik megvitatják, majd értékelik a játékosokat.

Manuel Neuer a németek kapusa és egyben csapatkapitánya szintén korán búcsúzott, hiszen a spanyolok már korábban kiejtették őket. Nagy erőbedobással kezdtek a csapatok, de Németország nem bírta a spanyolok tempóját. Sok volt a szabálytalanság, Manuel Neuernek pedig néhány távoli, gyenge próbálkozást kellett védenie, egy közeli lövés volt csak veszélyes számára, amit amúgy sem adtak volna meg les miatt. Végül hosszabbításra került sor, ahol a németek rohantak előre, de Füllkrug fejese célt tévesztett, így nem lett új gól. A csatát a spanyolok nyerték, így a német klasszistól idő előtt búcsúznunk kellett.

Kit nem láthatunk többet ezen az Eb-n?

Talán mondani sem kell, hogy mennyire meglepte a közönséget a portugálok kiesése. Ezzel együtt búcsút inthettünk az egyik legnagyobb névnek, Cristiano Ronaldonak. A madeirai focista a világ egyik legdrágább játékosa, aki mindig ott van a legjobbak között annak ellenére, hogy a csapata sosincs a csúcson.

Portugália számára a negyeddöntő jelentette az utolsó lehetőséget a németországi bajnokságon. Bár nem jelentette ki egyértelműen, de nagyon úgy tűnik, hogy Cristiano Ronaldot nem csak ezen a tornán nem láthatjuk újra, de valószínű, hogy ez volt az utolsó mérkőzése Európa-bajnokságon. 55 góljával toronymagasan vezeti az Eb-k góllövőlistáját, ráadásul 74 Eb-meccse is 12-vel több, mint amennyi a második helyezett Luka Modricnak van.

Magyar klasszisok nélkül folytatódik a torna

Az Európa-bajnokság csoportkörében búcsúzó magyar válogatott szintén nincs ott a legjobbak között. Ez azt is jelenti, hogy az idei év nagy sztárját, Szoboszlai Dominikot sem láthatjuk többet a meccseken. A csapatkapitány a közösségi médián keresztül üzent, ahol megköszönte a biztatást, emellett biztosított mindenkit arról, hogy az egész csapat folytatja a kemény munkát. A kiesés hatalmas keserűség a nemzet számára, hát még a focistáknak, akik bíztak abban, hogy ez lesz az az év, ahol teljesíteni tudnak és meglepetést okoznak a rajongók számára.

A céljuk a továbbjutás volt, akarták, küzdöttek érte, és bár nagyon közel voltak ahhoz, hogy megvalósuljon, végül nem sikerült bekerülni a legjobb 16 csapat közé. Szoboszlai Dominik azonban büszke minden játékosra, hiszen nem adták fel, szó szerint az utolsó percig harcoltak. Mindenkinek megköszönték a támogatást, hogy a rajongók mindig ott vannak és szurkolnak.

Ki lesz a legjobb játékos?

Az Aranylabda díj az Európa-bajnokság legjobb játékosának egy hatalmas jelentőséggel bíró elismerése. Ezt 1996 óta ítélik oda minden Európa-bajnokságon annak a focistának, aki a tornán a legjobban teljesített. Általában az kapja meg, aki nem csak a bajnokságon, hanem a döntőben is kiemelkedő teljesítményre volt képes. Nehéz tehát megtippelni, hogy ki lesz az idei favorit, de az valószínű, hogy Anglia és Spanyolország csapatának egy tagja kapja majd meg.

Korábban nagy esélyt láttak arra, hogy Mbappé legyen a nyertes, aki Franciaország szupersztárja. A focista nemcsak az Eb-cím egyik legnagyobb esélyese, hiszen élen jár az Eb-gólkirály listán is. A játékos képes döntő tényező lenni egy mérkőzésen, amit a két évvel ezelőtti világbajnoki döntőben is bemutatott. Mivel azonban ők kiestek, így nagyobb esélye van valamelyik angol sztárnak.

A válogatott, mint az EURO 2024 résztvevői közül a legdrágább keretével rendelkező csapat, szintén ott van a címesélyesek között. Az angolok között több olyan sportoló van, akit a torna végén az “Eb 2024 legjobb játékosa” díjjal lehetne kitüntetni. Ilyen Harry Kane, Phil Foden, vagy éppen Jude Bellingham. Ez a hármas rendelkezik mindennel, többek között azzal a képességgel, hogy a csapatukat eljuttatták a döntőig.

A döntő esélyek

A csoportköröket követően Anglia volt a legesélyesebb a győzelemre az idei Eb-n. Ezt akkor főleg a könnyebb ágának köszönhetett, hiszen a nyolcaddöntők után már a második helyre csúsztak vissza, majd az elődöntők előtt a negyedik, azaz az utolsó helyre sorolták őket a rajongók. Végül azonban mégis megleptek mindenkit, az utolsó percben jött a dráma és az angolok lesznek a spanyolok ellenfelei a döntőben. Hogy ez mit jelent, nemsokára kiderül.