Jön a rémálom az orbáni megszorítás után: Kamatemelésbe kezdenek a bankok, elszállhatnak a hitelek

Alig jelentette be a kormány a bankadót, máris itt a csúnya következmény.

A lakáshitel thm-plafon (teljes hitelmutató – a szerk.) eltörlése és a banki különadók emelése miatt az eddiginél differenciáltabb kamatváltozásokra számíthatunk – írta meg az index.hu.

Nagy Mártonék megtartották a bankok extraprofitadóját

Beszámoltunk arról, hogy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint a bankok ki tudják fizetni az extraprofitadót.

Bár több ágazatban is kivezetik az extraprofitadót, a tárcavezető úgy véli: a bankokkal kötött „megállapodás” még él.

A bankok esetében volt egy olyan megállapodás, hogy a gazdaságot támogatják.

Nagy Márton szerint a kormány ezért nem emel bankadót, „ezt a kormány betartotta” – mondta el. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy

az idei évben 270 milliárd forint a teljes bankadó.

Mivel a bankok nem vásároltak több állampapírt, ezért módosítani kellett a szabályokat. Az Orbán-kormány „akarata” ugyanis az, hogy a bankok vásároljanak 2027 utáni lejáratú állampapírt.

A bankok kamatemelés révén reagálhatnak az adóemelésre

Bizonyos szegmensekben – ahol a számára jó ügyfelekért versenyezni akar egy-egy pénzintézet – továbbra is lehetnek kamatcsökkentések. Ám a többi területen

kamatemelésekre kell felkészülnünk a szakértő szerint

– írta meg a portál.

Alapvetően alakíthatja át a bankok hitelárazási gyakorlatát a kormány új döntése, az extra tranzakciós illeték kivetése. Ezt a pénzintézetek nem háríthatják át: a számla- és bankkártyacsomagok, valamint a tranzakciók díjait befagyasztották.

Gergely Péter, a biztosdontes.hu pénzügyi szakértője szerint jelentős annak az esélye, hogy a pénzintézetek a megnövekedett költségeket más területeken igyekeznek majd behozni. Erre pedig a hiteltermékek esetében nyílik leginkább lehetőség.

Július 1-től eltörölték a hitelplafont

A szakértő elmondta, hogy a kormány korábbi döntése értelmében július 1-től a pénzintézeteknek nem kell alkalmazniuk a korábban „önként vállalt” lakáshitel thm-plafonját. Ez azt jelenti, hogy

hiteleik teljes hiteldíj-mutatója (thm) meghaladhatja a 7,3 százalékot.

Az OTP Bank már meg is emelte a lakáshitelek kamatait. Az emelés mértéke 0,87 és 1,02 százalék között volt. A többi nagy pénzintézet még nem követte a legnagyobb hazai bank gyakorlatát. A kormánydöntés után azonban

a K&H Bank is jelezte, hogy hozzányúl a lakáshitel kamataihoz.

A K&H lakáshitelkamat-változtatásaiban látszik, hogy azok differenciáltak. Van olyan szegmens, ahol még csökken is a pénzintézet által meghirdetett kamatszint.

Az öt évig fix törlesztőrészlettel bíró, legalább 20 millió forintos jelzáloghitelt igénylő ügyfelek, akik minimum 500 ezer forintos havi jóváírást vállalnak, a korábbi 6,79 százalék helyett szerdától 6,69 százalékos kamat mellett kaphatnak hitelt.

Más jövedelemsávban, illetve más időtávra fixált kölcsönöknél azonban az 500 ezres jövedelem is csak

maximum arra elegendő, hogy a kamatszint változatlan maradjon.

Valódi Hírek