Szijjártó Péter bejelentette a totális fordulatot: Meghátrált az Orbán-kormány – átpártol a teljes kabinet?

Szijjártó Péter üzent Vlagyimir Putyinnak is, miután gyerekkórházat bombázott le.

Magyarország akciótervet adott át Ukrajnának

Magyarország „akciótervet adott át Ukrajnának„, amelyben a határon átnyúló gazdasági együttműködés fejlesztésére, különleges gazdasági zónák létrehozására tett javaslatot a magyar kabinet – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Washingtonban.

A tárcavezető a NATO-csúcstalálkozóról nyilatkozva arról számolt be, hogy előző nap ukrán kollégájával tárgyalt nagyjából egy órán keresztül, amelynek keretében

átadott egy „akciótervet” is.

Az Orbán-kormány fejleszti az együttműködést Ukrajnával?

Szavai szerint ebben a határon átnyúló gazdasági együttműködés fejlesztésére, a határ két oldalán különleges beruházási, gazdasági zónák létrehozására tettek javaslatot.

„Új határátkelők megépítésére, a Tisza-híd felújítására és új vasúti összeköttetésekre tettem javaslatot, továbbá arra is, hogy az energia terén is vonjuk szorosabbra az együttműködésünket, mert

nyilvánvaló, hogy ha két szomszédos ország együttműködik, az az energiabiztonságot kölcsönösen tudja javítani”

– fogalmazott.

Szijjártó Péter reméli, hogy létrejön a közös akcióterv

„Az oktatási és a humán együttműködés tekintetében is ennek a fokozására tettem javaslatot. Úgyhogy

reméljük, hogy ez az új, a kapcsolatainkat más fejlődési keretbe helyező akcióterv létre fog tudni jönni”

– adott hangot reményeinek Szijjártó Péter.

Közölte: ukrán hivatali partnere tanulmányozni fogja a magyar akciótervet, és visszaküldi majd a javaslatait.

Szijjártó arról is beszélt az előző napi tárgyalásai tükrében, hogy a kijevi kormány nagyra becsülte az előző heti magyar–ukrán csúcstalálkozót.

„Világosan látszik, hogy az álláspontok a háború tekintetében a háborúzó felek között nagyon messze állnak egymástól. Az is világos, hogy másként tekintünk a tűzszünet és a béketárgyalások lehetőségére”

– mondta.

„Szóval itt még nagyon sok munkát kell végezni annak érdekében, hogy valóban eljussunk a békéig, de dolgozni kell rajta, mert amit mondunk hetek óta, az sajnos napról napra bebizonyosodik, mert nagyon súlyos, nagyon durva eszkalációs kockázat néz ki”

– keltett rémületet.

Szijjártó elítélte Vlagyimir Putyin tettét

„A háborús események egyre brutálisabbak a fronton, ami nyilván a következménye annak, hogy egyre több fegyver van a frontvonal mindkét oldalán. Ha azok a fegyverek ott vannak, akkor be is vetik őket egymással szemben, és látjuk a kegyetlen következményeket, akár

a gyermekkórházat ért támadást, az ember szíve megszakad”

– mondta azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor példaképe – Vlagyimir Putyin – lebombázott egy gyerekkórházat.

Valamint az eszkaláció súlyos veszélyére is figyelmeztetett, hangoztatva, hogy ezt és az újabb brutális eseményeket a háború mielőbbi lezárásával lehet elkerülni – osztotta meg felismeréseit.

„Minél előbb lesz tűzszünet, annál kevesebben halnak meg, minél előbb lesz tűzszünet, annál kevesebb brutalitás tud megtörténni a frontvonalon”

– magyarázta.

Az Orbán-kormány szorgalmazza Ukrajna EU-tagságát?

Végül kitért rá: ukrán kollégájával megállapították, hogy az ukrán európai uniós csatlakozási tárgyalások megindulása

új fejezetet nyit a két ország együttműködésében (!),

hiszen Kijev az EU előtt vállalta a magyar nemzeti közösség elvett jogainak helyreállítását.

„Ez innentől kezdve már formálisan sem csak egy kétoldalú kérdés, hanem európai kérdéssé vált, mert az Ukrajna csatlakozási tárgyalásairól szóló keretdöntés, amelyet az Európai Unió hozott, tartalmazza ezt a kitételt”

– mondta.

„Innentől kezdve nekünk Brüsszelben folyamatosan ezt kell számonkérni, erre kell figyelni, hogy a nemzeti közösség jogait adják vissza. Ez viszont megadja a lehetőséget arra, hogy kétoldalú keretben egy új megállapodást kössünk a két ország közötti együttműködés olyan szintű fejlesztéséről,

amely jó Ukrajnának, jó a magyaroknak”

– összegzett.

Videó:

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek