Rekkenő hőség miatt figyelmeztetést adtak ki: Ezt a szabályt be kell tartani keddtől

Jól befűtöttek nekünk.

Keddtől Budapesten és Pest vármegyében is

tűzgyújtási tilalmat rendelt el a hatóság

olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

Azt írják: Az elmúlt napok magas átlaghőmérséklete miatt jelentősen megnövekedett az erdőtüzek kockázata, ezért a hatóságok

2024.07.09-től Budapesten és Pest vármegyében is kihirdetik a tűzveszélyes időszakot.

Emellett fenntartják a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun, Csongrád – Csanád, Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben.

Az elmúlt időszak magas átlaghőmérséklete és az alacsony relatív nedvesség kiszárította a könnyű, valamint a közepes méretű holt biomasszát. Az érintett vármegyékben nem volt olyan mértékű csapadék, amely elérte volna a felszíni biomassza szintet. A magas statikus kockázatú állományokban jelentősen nőtt a tűzkockázat, továbbá magas az ugrótűz potenciál és a koronatüzek kialakulásának esélye. E magas kockázatú állományok részben sűrűn lakott területek közelében találhatóak meg – tájékoztatott a Nébih.

Az elkövetkező napokban az előrejelzések szerint nagyon magas átlaghőmérséklet és napsütéses óraszámok várhatóak. Ezenfelül a lokálisan kissé szeles időjárás tovább szárítja a felszíni és a korona biomasszát.

Óvatosan!

A Nébih óvatosságra inti a lakosságot:

a cigarettacsikkeket ne hajítsák ki a gépkocsiból, mert azok az útmentén lévő növényzetet felgyújthatják. Fontos, hogy belterületen se gyújtsanak nagy lángmagasságú tüzet, ugyanis a füsttel felszálló égő zsarátnokok több száz méterre is tüzet idézhetnek elő.

A tűzgyújtási tilalom során a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, illetve azok 200 méteres körzetében szintén tilos a tűzgyújtás.

A korlátozás alatt a tűzgyújtás ugyancsak nem engedélyezett a kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken sem.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu-n szerezhetnek információkat – hívták fel a figyelmet a Hatóság honlapján.

Valódi Hírek