Orbitális tasli: Megpróbálta bevásárolni magát a szomszédos országba az Orbán-kedvenc mamutcég, de lepattintották

Romániai kőolaj-finomítót vásárolna a Mol, a Lukoil nevű orosz cégtől csakliznák el a tulajdont, de az éklet közbeszólt.

Megvásárolná az oroszországi Lukoiltól a romániai Ploiestiben lévő olajfinomítót a Mol. Ám akadt egy kis bökkenő: a román kormány egyáltalán nem örül a magyar olajtársaság felbukkanásának – írta meg az economx.hu.

A Mol az oroszoktól venne kőolaj-finomítót Romániában, a felvásárlást azonban nem mindenki nézi jó szemmel

Az orosz Lukoil egyes eszközeit venné meg a Mol

– írta meg nem nevezett piaci forrásokra hivatkozva az economedia.ro román gazdasági portál. Értesüléseik szerint a magyar olajipari vállalatot főleg a Lukoil ploiești kőolaj-finomítója és a fekete-tengeri Trident gázmezőben lévő koncessziója érdekli.

A Mol Románia vezetősége nem erősítette meg, de nem is cáfolta az értesüléseket. A portál információi szerint a bukaresti kormány informális úton közölte a Mollal, hogy

„határozottan nem támogatja” a felvásárlási tervet.

Korábban a Román Nemzeti Bank (BNR) akadályozta meg azt, hogy az OTP megvásárolja a Banca Românescă nevű pénzintézetet.

A Lukoil távozna, a Mol átvenné a helyét

Az utóbbi másfél évben több olyan információ látott napvilágot, hogy

az orosz Lukoil kivonulna Romániából.

A fekete-tengeri Trident gázkészleteit 30 milliárd köbméteresre becsülik. Ha a Lukoil eladná koncessziós jogait a mezőben, akkor arra elővásárlási joga lesz a Romgaznak, Románia legnagyobb földgázkitermelő vállalatának. Az orosz Lukoil próbafúrásokat végzett a területen, ám az eredmények alapján nem kezdték el a földgázkészlet kitermelését.

A Mol jelen van Romániában, 363 benzinkútból álló hálózattal rendelkezik az országban.

Valódi Hírek