Mit művelnek Orbánék? Így lökik át a honvédség markába a középiskolásokat

Orbán Viktor minisztériuma a honvédség kezébe adja a jogosítványszerzés gyakorlati oktatását.

Idén 527 millió, jövőre 832 millió forinttal támogatja a kormány a középiskolások ingyenes jogosítványszerzését, így rendelkezik a vasárnap megjelent kormányhatározat. Az elképzelések szerint a katonák tarthatják majd a gyakorlati képzéseket, míg a középiskolák végzik az egészségügyi és elméleti felkészítést.

Orbán Viktor döntése alapján a honvédség tagjainak elég lesz a gyorstalpaló

A katonák az eddigi információk alapján könnyített oktatói képzésen vesznek részt, amely

felháborodást keltett a hivatalos gépjárművezető-oktatók körében,

hiszen nekik egy rendkívül szigorú és alapos követelményrendszernek kell megfelelniük

– jelezték korábban a Telex forrásai.

Ahogy a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet (KTI) honlapjának tanúsága szerint, az oktatói képzés több mint egymillió forintba kerül. Rendkívül szerteágazó ismereteket vár el joggal a későbbi oktatóktól. Így a képzés része az Összevont közlekedési alapismeretek („A1”, „A2”, „A”, „B”, „C”, „CE”, „D” kategória), illetve a Szerkezeti és üzemeltetési ismeretek („BE”, „C”, „CE” kategória) című tárgy is.

A szakma által jelzett aggályokat semmibe véve a már vasárnap este megjelent kormányhatározat arra utasítja a pénzügyminisztert, hogy teremtse elő a pénzt Magyar Honvédség javára – ám azt nem jelöli meg, honnan és hogyan. A szeptember 1-től élő képzés vezetési gyakorlati részét a honvédség és a középiskola együttműködési megállapodása alapján „a Honvédelmi Minisztérium kijelölt állománya, valamint meghatározott eszközei” felhasználásával elvégezhessék.

Újabb milliárdok folynak el a vagyonkezelő alapítványokon keresztül

A Magyar Közlönyben megjelent másik kormányhatározat 9,5 milliárd forintot utal a Rezsivédelmi Alapból. Ennek célja a 21 közfeladatot ellátó vagyonkezelő alapítvány fenntartásába szervezett volt állami egyetem és 16 egyházi felsőoktatási intézmény energiaár-növekedésből adódó többletköltségének kompenzációja. Az állami tulajdonban maradt egyetemekről (ELTE, Műegyetem, Képzőművészeti Egyetem, Zeneakadémia) ezúttal nincs szó – írta a hvg.hu.

Valódi Hírek