Hatalmas magyar siker: Rangos díjat nyertek a hazai filmesek

Egy sor rangos díj elnyerésével büszkélkedhet több magyar film.

A zsűri elismerésében részesült Hevér Dániel Valami madarak című első mozifilmje a hétvégén az 53. Lagów Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol Chilton Flóra Széllel szemben című rövidfilmjét is díjazták.

Csáki László Kék pelikan című animációs dokumentumfilmjét a kassai Art Film Fesztivál zsűrije méltatta elismerő oklevéllel. Moldovai Katalin Elfogy a levegő című alkotása elnyerte a közönségdíjat.

Mi történt a hétvégén?

A Nemzeti Filmintézet (NFI) kedden az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint külön elismerésben részesült a Valami madarak című alkotás a Lagów Nemzetközi Filmfesztiválon a hétvégén Lengyelországban. A zsűri szerint Hevér Dániel alkotása a generációk közötti kötődés, valamint a párhuzamos sorsok bemutatásával az idősebbek és fiatalabbak közötti kapcsolat fontosságára hívja fel a figyelmet.

A Valami madarak a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával készült. 2023 decemberében mutatták be a hazai mozik, az alkotás lelkes kritikai fogadtatásban részesült. A film humorral foglalkozik az idősgondozás korábban magyar filmekben mellőzött témájával. A generációkon átívelő különleges barátságról elmesélt történet Szacsvay László és Kizlinger Lilla főszereplésével készült. A film forgatókönyvírója Kertész Zsanett, operatőre Nagy Marcell, vágója Csabai Attila, zeneszerzője Kalotás Csaba, producere pedig Dreissiger László.

Egy sor rangos díj elnyerésével büszkélkedhet több magyar film

A lagówi fesztivál rövidfilmes versenyprogramjában a Széllel szemben című alkotást díjazták a „friss színészi játékért„, valamint azért, mert a „road movie elemek eredeti használatáért egy nehéz témáról mesélve” sikerült nagyot alkotni. A Széllel szemben egy gyermekotthonból megszökő ikerpárról szól. A filmet Chilton Flóra írta és rendezte, producere Tóth Bálint, operatőre Hejüsz Betti.

A tájékoztatás szerint Csáki László Kék Pelikan című animációs dokumentumfilmje az Art Film fesztiválon részesült a zsűri elismerésében Kassán. A hazai mozikban április elején bemutatott alkotás az 1990-es évek vonatjegy-hamisítási botrányának történetét mutatja be a valós szereplők megszólaltatásával, sajátos módon animációs formában.

A Kék Pelikan producere Felszeghy Ádám és Kázmér Miklós, operatőre Horváth Árpád, vágója Szabó Dániel, zeneszerzője pedig Tövisházi Ambrus és Preiszner Miklós. Az alkotás a Nemzeti Filmintézet támogatásával az Umbrella Entertainment gyártásában készült Temple Réka szakmai támogatásával a Cinemon Entertainment koprodukciójában.

A kassai fesztivál közönségdíját Moldovai Katalin Elfogy a levegő című első mozifilm rendezése kapta. Az Inkubátor Program támogatásával, Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde, Sándor Soma főszereplésével készült alkotás forgatókönyvét a rendező Palóczi Zitával közösen írta. Az film operatőre Táborosi András, vágója Soltész Orsolya volt. Annak zenéjét Cári Tibor szerezte, producere Muhi András és Moldovai Katalin – részletezték

Az Elfogy a levegő a torontói fesztiválon tartott tavalyi világpremier óta nagy sikerrel szerepel a filmes seregszemléken. Varsóban, Arras-ban, Thesszalonikiben, Mannheimben is rangos díjakkal ismerték el. Legutóbb a belgrádi fesztiválon a legjobb elsőfilm díját nyerte el – áll Nemzeti Filmintézet közleményében.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek