Valami készül? Bizalmasa elárulta, hova sietett kedd reggel Orbán Viktor

Már korábban is volt szó egy találkozó megszervezéséről Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij között.

Orbán Viktor kedden Kijevbe utazhat, a soros elnökség kezdetén első útja Volodimir Zelenszkijhez vezethet a The Guardian friss értesülései szerint.

Az ukrán elnök tanácsadója nem kívánta kommentálni a hírt, ám más kijevi forrás megerősítette az információt. Mint mondta, Orbán kedden Ukrajna fővárosában lesz, hacsak nem változik valami az utolsó pillanatban.

Megszólalt Orbán bizalmasa

Kedd reggel kicsivel 8 óra előtt Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke is megerősítette a hírt, miszerint Orbán Viktor Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyal.

A megbeszélés legfontosabb témája a béke megteremtésének lehetősége. A két politikus megtárgyalja a magyar–ukrán kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit is – közölte a sajtófőnök az MTI részletezése szerint.

Mint ismert, a Vlagyimir Putyin cimborájaként elhíresült magyar kormányfő rendre komoly akadályokat gördített a szomszédos, Oroszország által megtámadott Ukrajna elé. Orbán a vétóival nemcsak Zelenszkijék, hanem az Európai Unió vezető politikusainak idegein is táncolt.

Júniusban Budapesten járt a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg, aki megerősítette, hogy a szövetség nem küld katonai missziót Ukrajnába. Emellett hangsúlyozta, hogy minden, a NATO területén kívüli katonai akció a NATO szabályai és a hagyományok alapján csak önkéntes jellegű lehet.

Megjegyezzük, ez korábban is így volt annak ellenére, hogy Orbán Viktorék háborús propagandája során a kormány kommunikációjából ez nem lehetett mindenki számára egyértelmű.

Orbán Viktor eközben bejelentette, tudomásul veszi, hogy az övétől eltérő vélemények súlya és száma jelentős a katonai szövetségen belül, így nem fog a jövőben blokkolni bizonyos, Ukrajnával összefüggő NATO-döntéseket.

Kapcsolódó: Rendkívüli bejelentést tett a vétói miatt méretes csávába került Orbán Viktor (+videó)

Orbán és Zelenszkij mellesleg májusban telefonon tárgyaltak egymással. Erről Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tájékoztatta a nyilvánosságot. Közleménye szerint a felek a megbeszélés során áttekintették a magyar–ukrán kapcsolatok minden fontos elemét.

Mellesleg időközben Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásai is elkezdődtek. Erről Olga Stefanishyna, a szomszédos ország európai és euroatlanti integrációjáért felelős miniszterelnök-helyettese számolt be június végéhez közeledve a közösségi oldalán.

Kapcsolódó: Bekövetkezett Orbán rémálma: Hiába próbált meg bármit bevetni a kormányfő

Orbán Viktor Brüsszelben egyeztetett

A miniszterelnök hétfőn Brüsszelben tárgyalt Alexander De Croo belga kormányfővel. A találkozó keretében a magyar kormányfő hivatalosan is átvette a következő hat hónapra az Európai Tanács soros elnökségét.

A megbeszélés után Orbán Sulyok Tamás köztársasági elnökkel együtt megtekintette a brüsszeli Magyar Ház nemrég felújított épületét, amely mostantól az elnökségi programok kiemelt helyszíne lesz.

Minderről >>ITT<< írtunk részletesen.

Kapcsolódó:

Hatalmas hátraarcot vett Orbán: Meggondolta magát a miniszterelnök? (+videó)

Valódi Hírek