Bekövetkezett Orbán rémálma: Hiába próbált meg bármit bevetni a kormányfő

Ukrajna hamarosan az Európai Unió tagállamainak sorát bővítheti.

Kedden kezdődnek az uniós csatlakozási tárgyalások Ukrajnával. Erről Olga Stefanishyna, a szomszédos ország európai és euroatlanti integrációjáért felelős miniszterelnök-helyettese számolt be a minap az X-en (az egykori Twitteren – a szerk.).

Mint írta, történelmi pillanatnak lehetünk a szemtanúi, amely megalapozza Ukrajna európai integrációjának visszafordíthatatlanságát.

Hiába próbálkozott Orbán, ez már a rémálma

A szomszédos ország kész arra, hogy meghívja Oroszországot a következő, nemzetközi partnerekkel tartandó konferenciájára, amelynek központi témája a béketárgyalások menetének kidolgozása. Minderről Volodimir Zelenszkij bizalmasa, Andrij Jermak, az elnöki hivatal vezetője nyilatkozott a múlt héten.

Kapcsolódó: Most jöhet az igazi fordulat? Egészen meglepő kijelentést tett Zelenszkij egyik fő bizalmasa

Jermak kifejtette, hogy a svájci csúcstalálkozó után most folytatódhat a béketárgyalások előkészítése.

„Ez mind része egy közös tervnek, amelyet számos ország támogatni fog”

– fogalmazott a politikus a tervezett munkacsoportok felállításáról, hozzátéve, hogy szerintük lehetséges lesz Moszkvát is meghívni a találkozóra.

Jermak úgy értékelte, sikeres volt a svájci csúcs, a következő egyeztetés reprezentatívabb lesz véleménye szerint. Hangsúlyozta, a cél, hogy véget érjen a háború, valamint hogy kezeljék az általa okozta válságot.

Mit mond az Orbán-kormány az orosz–ukrán háború kapcsán?

Miután Orbán Viktor a választások előtt hónapokig azt szajkózta a szavazóinak, hogy a Fideszre tett X-től függ Magyarország szerepe a háborúban, a voksolás után pár nappal bejelentette, hogy felhagy a vétózással bizonyos, Ukrajnát érintő kérdésekben a NATO-ban.

Emellett megkérte a katonai szövetség főtitkárát, erősítse meg, hogy minden, a NATO területén kívüli katonai akció a NATO szabályai és a hagyományok alapján csak önkéntes jellegű lehet. Ezt Jens Stoltenberg Budapesti látogatásakor meg is tette.

Megjegyezzük, a NATO szabályai nem az elmúlt hetekben változtak meg, azaz bármilyen misszióban való részvétel a tagállámok önkéntességétől is függ. Mivel június 9-én nem Orbán Viktor újrázásáról, a leendő miniszterelnök személyéről döntöttünk, így egy esetleges NATO-misszióra így is, úgy is ő bólint rá végső soron. Mellesleg Stoltenberg magyarországi látogatása előtt leszögezte, hogy a NATO nem küld katonai missziót Ukrajnába (!).

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nemrég közölte, hogy az Ukrajnával folytatandó EU-csatlakozási tárgyalások keretdokumentumába minden magyar feltétel belekerült, alig két hete megállapodás született Brüsszelben.

Kapcsolódó:

Mindenkit meglepett Szijjártó Péter váratlan bejelentése: Meghunyászkodott az Orbán-kormány

Valódi Hírek