FRISS: Kiszivárgott Orbán Zelenszkijhez intézett kérése, aztán történt valami még kínosabb

Friss hírek érkeztek Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij keddi kijevi találkozójáról.

Mint már ismert Orbán Viktor kedden Kijevbe érkezett, hogy a magyar–ukrán kapcsolatokról tárgyaljon Volodimir Zelenszkij elnökkel. Minderről Havasi Bertalan, a magyar kormányfő sajtófőnöke tájékoztatta a nyilvánosságot, ám a bejelentés előtt sejthető volt, hogy a miniszterelnök Ukrajnába készül.

Kapcsolódó: Videóval: Díszkivilágítással robogott végig Kijev utcáin Orbán és csapata

Friss információk érkeztek Orbán és Zelenszkij találkozójáról

Az ukrán államfő és a magyar miniszterelnök megegyezett abban, hogy kidolgoznak egy olyan kétoldalú megállapodást, amely megoldja a két ország közötti vitás kérdéseket. Ezt Zelenszkij mondta el az Orbán Viktorral tartott közös sajtótájékoztatóján.

„Minden, amiről ma beszéltünk, alapjául szolgál egy államaink közötti jövőbeli kétoldalú dokumentumnak, amely kapcsolatunk minden szegmensét szabályozni fogja, és kölcsönösen előnyös lesz mindkét országnak”

– idézték szavait az MTI-n.

Zelenszkij felvetette, hogy nyissanak egy ukrán iskolát Magyarországon a hazánkban élő ukrán gyermekek számára. Orbán Viktor támogatja a kezdeményezést az értesülések szerint.

Mit mondott Orbán Viktor?

Fegyverszünetet sürgetett, ám olyat, amely cimborája, Vlagyimir Putyin számára is előnyös lenne – részletezte a Pravda európai tudósítója. A magyar miniszterelnök megjegyezte, nem ellenzi Ukrajna terveit a háború befejezése kapcsán, ám azok végrehajtását hosszadalmasnak gondolja.

„Arra kértem (Zelenszkijt – a szerk.),

gondolja át, nem lehetne-e valami másképp csinálni:

tűzszünetet kötni, majd tárgyalni Oroszországgal, mert a tűzszünet felgyorsítaná a tárgyalásokat”

– fogalmazott, megjegyezve:

nem ragaszkodik az ötlethez, elfogadja az ukrán érveket is.

Megszólalt az USA budapesti nagykövetsége a csúcstalálkozó kapcsán

„Üdvözöljük, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Kijevbe utazott, hogy felvegye a kapcsolatot Ukrajna vezetésével. Előrelépés”

– írták a közösségi oldalukon.

Kapcsolódó: Az amerikai nagykövet csípősen kommentálta Orbán kijevi látogatását

A magyar kormányfő Brüsszelben egyeztetett

A miniszterelnök hétfőn Brüsszelben tárgyalt Alexander De Croo belga kormányfővel. A találkozó keretében a magyar kormányfő hivatalosan is átvette a következő hat hónapra az Európai Tanács soros elnökségét.

A megbeszélés után Orbán Sulyok Tamás köztársasági elnökkel együtt megtekintette a brüsszeli Magyar Ház nemrég felújított épületét, amely mostantól az elnökségi programok kiemelt helyszíne lesz.

Minderről >>ITT<< írtunk részletesen.

Valódi Hírek