DK: Le kell számolnunk a hamis Gyurcsány-mítosszal, hogy végre győzhessünk (+videó)

Friss videóval jelentkezett Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a közösségi oldalán.

„Gyurcsánynak köszönhetjük a négy kétharmadot”

– idézte a sokaknak talán ismerősen csengő mondatot a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc keddi Facebook-videójában.

2010-ről

Mint kifejtette, az első kétharmad 2010-ből emlékezetes. Amikor ő maga lemondott 2009 elején, akkor az MSZP-nek 30 százalékos volt a támogatottsága. Bajnai Gordon akkor regnáló kormányfő 2010 februárjában úgy fogalmazott, nem vesz részt a Fidesz és az akkori kormánypárt küzdelemében.

„Lehet, hogy sok vita és konfliktus volt a 2010-et megelőző 4 évben. De volt más is! Fantasztikus dolgok épültek, autópálya, kórház, egyetem. Egy sor dolgot megcsináltunk abban az időszakban”

– mutatott rá a DK elnöke, hozzátéve, hogy ezek később elfelejtődtek.

Mint mondta, szerinte önmagán kívül még Bajnai Gordon, az MSZP vezetése, Mesterházy Attila és Lendvai Ildikó is felelős az akkori fideszes kétharmadért.

2014-ről

Orbán Viktorék ismét kétharmadot szereztek. A Jobbik és az LMP nem voltak partnerek abban, hogy az ellenzéki pártoknak valamiféle együttműködést mutassanak azért, hogy a Fidesz ne maradjon hatalmon. Az együttműködés pedig sikert szült volna, a Fidesz mégis kétharmadot szerzett, abban pedig az említett két pártnak is nagy szerepe volt – fejtette ki a videóban a Demokratikus Koalíció elnöke.

2018-ról

Újabb kétharmad, holott a DK több mint 60 helyen vonta vissza a jelöltjét, hogy utat engedjen az akkor nagyobb támogatást élvező párt népszerűbb jelöltjeinek, az MSZP-nek. És mit tettek a többiek? Semmit – emlékeztetett Gyurcsány Ferenc.

„Valójában az történt, hogy két párt (az akkori LMP és Momentum – a szerk.) megmakacsolta magát, fontosabb volt nekik a nyilvánvalóan elbukó saját jelöltjének versenyben tartása, minthogy az ellenzéké legyen az a győzelem”

– hangsúlyozta.

„Legyen világos: 2018-ban azért veszítettünk, mert az akkori LMP, az akkori Momentum és az akkori Jobbik nem volt hajlandó együttműködni a DK-val és az MSZP-vel”

– emelte ki.

2022-ről

Negyedik alkalommal szerzett kétharmadot a Fidesz.

„Ha valamiért, 2022-ért végképp nem én, ha úgy tetszik, nem Gyurcsány a hibás”

– mondta a DK elnöke, akinek pártja 2020 nyarára leültette a demokratikus pártokat egy asztalhoz, majd szorgalmazta az ellenzék együttműködését.

Emlékezetes, hogy vezettek 2021 októberében. Ezt követően Márki-Zay Péter megnyerte az előválasztást. Februárig pedig két dolog történt a kampányban. Márki-Zay azt kérte, a DK elnöke tűnjön el a kampányból.

„Nem is mutatkoztam”

– jegyezte meg Gyurcsány Ferenc, megjegyezte, 2022 februárjában már ismét a Fidesz vezetett.

Ezt követően a szomszédos Ukrajna oroszok általi megtámadása még inkább felforgatta a viszonyokat, Orbán Viktorék ismét kétharmadot szerzetek – idézte fel a történteket.

„Ugye értik? Az ellenzék együttműködött, tudták, hogy ebben az együttműködésben ott van a DK és Gyurcsány. Ez az együttműködés 2021 októberében annyi támogatást kap, hogy verjük a Fideszt.

Aztán Márki-Zay Péter vezetésével én eltűnök, nem is látszom. Nem azért nem jönnek az ellenzéki választók, mert ott vagyok, hanem másért, és újra Fidesz kétharmad van.

A legnyugodtabban állíthatom, hogy ha valamiért, a 2022-es fideszes kétharmadért én egyáltalán nem vagyok felelős”

– fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Az ellenzéki pártok, vezetőik jelentős része az évek során nem értették meg, hogy csak erős, érdemi, belül is elfogadott együttműködéssel lehet megszorongatni a Fideszt – hangsúlyozta.

„Mi mindvégig ezt képviseltük”

– szögezte le.

Megjegyezte, a hamis mítosz, miszerint a négy kétharmadért csak őt lehet okolni, azért született, hogy az ellenzéki pártok is bűnbakot képezhessenek. Ez zajlik most is, menekülés a valódi problémák elől, álmagyarázatok születnek. Ebben az irányba azonban nincs kiút. Soha nem leszünk előrébb, ha ezekkel a mítoszokkal nem küzdünk meg – hangsúlyozta.

„Küzdelemre fel!”

– zárta videóját a DK elnöke.

(Gyurcsány Ferenc/Facebook/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Gyurcsány Ferenc: Demokratikus, hazafias sajtó nélkül nincs erős, demokratikus Magyarország

Gyurcsány keményen visszaüzent az őt gyalázó 444-nek: „Az újságírót becstelen firkásznak, a lapját szennylapnak tartjuk”

Valódi Hírek