Baj van? Előkapta a csekket a Matolcsy vezette jegybank, és kegyetlen bírságot szabott ki

A bírság, amellyel az MNB sújtotta az érintett cégeket, több mint 600 millió forintra rúg.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 667 millió forintnyi bírságot szabott ki a Sun Contracting AG-re, a Green Finance Broker AG-re és egy magánszemélyre. Az ok a jegybank engedélyéhez kötött, jogosulatlan befektetési szolgáltatási, valamint bejelentéshez kötött függő ügynöki és további közvetítői tevékenységek. Minderről csütörtökön tájékoztatta az MTI-t a pénzügyi felügyelő hatóság.

Az MNB a társaságokra vonatkozóan figyelmeztetéseket helyezett el a honlapján, és az ügyben feljelentést is tesz – ismertették.

Mint írták, a Sun Contracting AG kötvénykibocsátóként annak ellenére végezte a jogosulatlan tevékenységét, hogy az MNB előzetesen kifejezetten felhívta a figyelmét a Liechtensteinben jóváhagyott tájékoztatóval rendelkező kötvényei Magyarországon történő forgalomba hozatalának jogszerű módjára.

A beszerzett információk szerint csaknem 300 magyar befektető jegyzett – összességében több millió eurós volumenben – a Sun Contracting AG kötvényeiből annak magyar nyelvű honlapján keresztül.

A piacfelügyeleti eljárás azt is azonosította, hogy a Green Finance Broker AG – az MNB-hez történt bejelentés nélkül – a Sun Contracting AG forgalmazási tevékenységéhez kötődő függő ügynöki tevékenységet folytatott. A beszerzett bizonyítékok alapján e társaság több mint 200 magyar befektetőt közvetített a kibocsátó részére – áll a jegybank közleményében.

A magánszeméllyel szemben a vizsgálat megállapította, hogy ő a Green Finance Broker AG-val kötött üzletközvetítői szerződése alapján – és azon túlterjeszkedve – egy hierarchikusan felépített, MLM-jellegű rendszert épített ki a Sun Contracting AG befektetési szolgáltatási tevékenységének elősegítéséért. Annak révén mellesleg jutalékra volt jogosult – fejtették ki.

A magánszemély az MNB vonatkozó nyilvántartásában nem szerepel. Tevékenységét szintén az arra vonatkozó jogosultság nélkül, bejelentés hiányában végezte – jegyezte meg a Magyar Nemzeti Bank.

Több mint 600 millió forintra rúg az MNB-s bírság

Az MNB a jogsértések miatt 400 millió forintnyi piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Sun Contracting AG-re. Ezt jogosulatlan befektetési szolgáltatási tevékenység miatt tette. Emellett 250 millió forintnyi bírsággal sújtotta a Green Finance Broker AG-t. Utóbbit bejelentés hiányában végzett függő ügynöki tevékenység miatt büntette meg.

A cégek tevékenységében közreműködő magánszemélyt bejelentés hiányában végzett további közvetítői tevékenysége miatt 17 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtották.

Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta a jogosulatlan tevékenységek folytatását. A feltárt jogsértésekre tekintettel a jegybank jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával feljelentést tesz.

A felügyeleti határozat semmilyen formában nem érinti a SUN Contracting AG-nek a befektetőkkel szemben fennálló, már átvett befektetésekkel összefüggő visszafizetési kötelezettségét – közölte a Magyar Nemzeti Bank

Valódi Hírek