Betelt a pohár a Balatonon: Láncfűrésszel mennek neki a stégeket lezáró kapuknak

Bekeményített a hatóság a Balaton partján: elbontják a stégek elé szerelt kapukat.

Döntött a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság: az a tulajdonos, aki nem bontja el a Balaton partján a stégre önkényesen kitett kaput, fizethet – írta meg a hirbalaton.hu.

Flexszel megy neki a balatoni stégekre épített kapuknak a hatóság

A tulajdonosoknak öt napjuk van az elbontásra,

különben azt a vízügy teszi meg, méghozzá a szabálysértő költségén.

Tilos a Balatonon közterületről vízbe vezető stégeket kapuval vagy kerítéssel lezárni, ám mégis sok nyaralótulajdonos élt ezzel a gyakorlattal. Úgy tűnik, hogy az évek óta tartó jogsértő állapotokat már nem tűri a vízügyi hatóság.

Amióta Kravinszkaja Gabriella hidrológus lett a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltségének vezetője,

bekeményítettek a szabálysértőkkel szemben.

Egyre többen zárták le kapuval a stégek területét a Balaton partján

A portál azt írta, hogy a héten felhívások jelentek meg dél-balatoni illegális stégkapukon, miszerint 5 napja van a tulajdonosoknak az elbontásra, különben a vízügy teszi meg, az illető költségén.

Ahol a bejáróstégnek nincs engedélye, ott azt is elbontják,

ahol az rendben van, onnan csak a kaput kell eltávolítani.

A tó keleti részén az elmúlt hetekben több tucatnyian kezdtek inkább maguk az illegális víziállásaik elbontásába, mert nem akartak tetemes összegeket fizetni a vízügynek. Jelenleg a déli part van soron: már a szabályos stégbejárók szabálytalan kapuinak is külön figyelmet szentelnek a hatóságok.

A veszélyt jelentő, szabálytalanul elhagyott horgászkarók és illegális stégek felszámolását tavalyi kezdte meg a vízügy. Idén pedig a szabálytalan stégkapukat számolják fel.

A változáshoz – az új kirendeltségvezető mellett – hozzájárult az is, hogy a hatóságok tétlensége miatt egekbe szökött a gátlástalanság mértéke egyes partszakaszokon. Ráadásul a nádas több helyen pusztulni kezdett a felszabdaltságok, nádirtások miatt.

Valódi Hírek