Íme a lista: Kiderült, mely magyar településeken kell megismételni a szavazást

A 2024-es választások június 9-én lezajlottak, de több településen meg kell ismételni a voksolást.

Jogszabálysértések miatt várhatóan 8 településen ismétlik meg a szavazást július 7-én. 6 településen a polgármester-választást, 2 településen a roma települési nemzetiségi választást. Emellett 8 településen már kiírták az időközi választást, amelyeket azért kell megtartani, mert június 9-én szavazategyenlőség alakult ki a jelöltek között. Minderről a Nemzeti Választási Iroda (NVI) tájékoztatta hétfőn az MTI-t.

Emlékezetes, hogy június 9-én választották meg a helyi önkormányzati képviselőket és polgármestereket, a nemzetiségi önkormányzati képviselőket és az Európai Parlament magyar tagjait. A választásokon felmerülő jogszabálysértésekre hivatkozva több településen is megtámadták a helyi választási bizottságok választási eredményt megállapító döntéseit, valamint kérték egyes választások megismétlését.

A területi választási bizottságok, valamint a Kúria a választások eredményével szemben benyújtott fellebbezésekkel és bírósági felülvizsgálati kérelmekkel kapcsolatban 8 esetben döntött a szavazás megismétléséről.

Közölték, hogy a polgármester-választást várhatóan 6 településen ismétlik meg.

Pontosan hol?

  • Nemesdéden (Somogy vármegye),
  • Ricsén (Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye),
  • Penészleken (Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye),
  • Nyírkátán (Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye),
  • Ópályi 2. számú szavazókörében (Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye),
  • Nagytarcsa 4. számú szavazókörében (Pest vármegye).

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Ófehértón és Nagykállón a roma települési önkormányzati választás megismétléséről döntött a területi választási bizottság – részletezte az NVI friss közleményében.

Emlékeztettek arra, hogy a választási eljárásról szóló törvény szerint amennyiben a választási bizottság vagy a bíróság megismételteti a szavazást, az erről szóló határozatában az ismételt szavazást a megismételtetett szavazás napját követő 30 napon belüli időpontra tűzi ki. A megismételt szavazásokat minden település esetében július 7-ére írták ki.

Kapcsolódó: Döntött a bizottság: Megsemmisítették a polgármester-választás szavazatait ezen a településen

Kik szerepelnek a szavazólapon?

Mint kifejtették, a megismételt szavazáson ugyanazok a jelöltek szerepelnek a szavazólapon, mint az eredeti választáson. A jelöltállítási folyamat nem indul újra, azonban a jelöltek a szavazást megelőző nap, július 6-án 16 óráig lemondhatnak a jelöltségről.

A ismételt szavazáson azok a választópolgárok szerepelhetnek a szavazóköri névjegyzékben, akik a megismételtetett szavazáson a szavazóköri névjegyzékben szerepeltek. Továbbá azok neve áll rajta, akik a június 9-ei szavazáson nem szerepeltek a szavazóköri névjegyzékben, de legkésőbb az ismételt szavazás napján nagykorúvá válnak vagy a névjegyzék lezárásáig választójogot szereznek. A megismételt szavazásra nemzetiségi névjegyzékbe vétellel és átjelentkezéssel kapcsolatos kérelmet nem lehet benyújtani.

Felhívták a figyelmet arra, hogy akik a június 9-i választásra június 7-én 10 óráig mozgóurnát igényeltek, a megismételt választáson is a mozgóurnát kérők jegyzékére kerülnek fel. A megismételt szavazásra azonban új mozgóurna-kérelem is benyújtható. A június 9-i választáson mozgóurnát igénylő választópolgárok adatait a helyi választási iroda küldi meg a Nemzeti Választási Irodának. Az NVI intézkedik, hogy ezeket a választókat felvegyék a mozgóurnát kérők jegyzékére – ismertették.

A megismételtetett szavazásról a helyi választási iroda hirdetménnyel, a helyben szokásos módon tájékoztatja a választópolgárokat.

Az NVI emellett választási értesítőt küld a választópolgároknak a megismételt szavazás időpontjáról,

valamint a legfontosabb tudnivalókról és határidőkről.

A Nemzeti Választási Iroda közölte azt is, hogy 8 településen már kiírták az időközi választást, amelyeket azért kell megtartani, mert június 9-én szavazategyenlőség alakult ki az első helyen végzett jelöltek között.

Mely településekről van szó?

  • A Vas vármegyei Kissomlyón augusztus 25-én tartják az időközi polgármester-választást,
  • a Zala vármegyei Zalakomárban szeptember 1-jén,
  • a Somogy vármegyei Büssüben és a Tolna vármegyei Koppányszántóban szeptember 8-án,
  • a Vas vármegyei Bajánsenyén és Rátóton szeptember 15-én,
  • a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sajóivánkán pedig szeptember 22-én.

A Pest vármegyei Kerepesen az 5. számú egyéni választókerületben szeptember 15-én tartják az időközi képviselő-választást, mert szavazategyenlőség alakult ki az első helyen végzett jelöltek között – olvasható az NVI közleményében.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek