Döntött a bizottság: Megsemmisítették a polgármester-választás szavazatait ezen a településen

Választási csalás gyanúja miatt új szavazást kell kiírni.

Megsemmisítette a penészleki polgármester-választás eredményét Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területi választási bizottsága, így a voksolást meg kell ismételni – tudta meg a 24.hu. A voksoláson két jelölt szállt szembe egymással: a fideszes Klenik Sándorné és a független Biró Péter. A választás múlt vasárnapi végeredménye szerint mindössze 12 szavazat döntött Klenikné javára.

A penészleki választás megsemmisített, június 9-ei végeredménye.

A polgármester-választás megismétlésére azért van szükség, mert a fellebbező Biró Péter indoklása szerint a helyi idősotthonban a fideszes jelölt szórólapját osztogatták, és a lakók többségének kezében Klenikné szórólapja volt a szavazáskor. További figyelemre méltó tény, hogy az idősotthon a fideszes polgármester tulajdonában van, és annak a mai napig ő az ügyvezetője is.

A választási bizottság döntését követően mindkét jelölt kommentálta az eseményeket. Klenik Sándorné úgy fogalmazott: a döntés nem vette el a kedvét az újraindulástól. A neve említése nélkül, de egyértelműen Biró Péterre utalva kijelentette: „mindannyian tudjuk„, hogy ők (Biróék – a szerk.) nehezítették a szavazást. A polgármester szerint ráadásul a kihívója autójával szállították a mozgóurnákat is a szavazóknak – ezt azonban semmivel nem bizonyította.

Biró is videóban reagált a választási bizottság döntésére. Ebben reflektált Klenik állítására is: elmondta, a választási bizottságnak fogalma sem volt arról, mekkora távolságra kell majd szállítaniuk a mozgóurnákat, ezért segítséget nyújtott nekik. A mozgóurna egyébként a szavazás 19 órai lezárásáig vissza sem ért a szavazóhelyiségbe.

Valódi Hírek