Áfacsalás miatt emeltek vádat a nagyhal ellen, aztán történt valami egészen váratlan

Az áfacsaló időközben elmenekült.

Áfacsalás miatt emeltek vádat hat cégvezető ellen, azonban történt valami egészen váratlan fordulat. Hat cégvezető, illetve egyéni vállalkozó az áfafizetési kötelezettségüket csökkentő valótlan költségszámláikat a hetedik társuk érdekkörébe tartozó cégtől szerezték be – közölte weboldalán az ügysészség.

Fiktív számlákat vettek, így csaltak az áfával

A vádirat lényege szerint a hat cégvezető, illetőleg egyéni vállalkozó épülettakarításban, illetve az építőiparban végzett gazdasági tevékenységet. A fenti területeken azonban a felmerült költségeiket igazoló számlákkal nem rendelkeztek.

A vádlottak azért, hogy az áfafizetési kötelezettségüket jogellenesen csökkentsék, felvették a kapcsolatot az ötvenes éveiben járó, Pest vármegyében élő férfival. Ő vállalta, hogy a cége, illetőleg az alá szervezett cégpiramis révén olyan szolgáltatásokról állít ki a fizetendő áfacsökkentő, költségként elszámolható számlákat, amelyeket valójában nem az ő, hanem az adófizetést elkerülni szándékozó vádlottak cégei végeztek el.

A két legnagyobb – összesen 116 és 119 millió forint összegű – vagyoni hátrányt okozó cég ügyvezetője ezenkívül a munkavállalóikat a számlázási láncolatban alsóbb szinten elhelyezkedő gazdasági társaságokba jelentették be. Úgy, hogy a munkavállalók átlagosan 6 havonta újabb és újabb úgynevezett „bukó” céghez jelentették be.

Annak ellenére, hogy munkaviszonyukban ténylegesen semmilyen változás nem történt. Ezzel a vádlottak a munkabéreket terhelő adók és járulékok megfizetése körében is adóbevétel-kiesést okoztak az állami költségvetésnek.

A számlagyáros áfacsaló időközben eltűnt

A csoport szervezett keretek között, összehangoltan működött. A számlázási láncolat kiépítésével és a valótlan tartalmú számlák befogadásával, illetőleg az adóterhek törvénysértő elkerülésével

összesen 360 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

A Somogy Vármegyei Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Budapest Környéki Törvényszéken.

A főügyészség valamennyi vádlottal szemben börtönbüntetés, közügyektől eltiltás, pénzbüntetés és a gazdálkodó szervezet vezetői foglalkozástól eltiltás kiszabására tett indítványt.

A fiktív számlákat kiállító céget vezető vádlott az eljárás során ismeretlen helyre távozott.

Ez azonban nem akadályozta meg azt, hogy a főügyészség vele szemben távollévő terheltként vádat emeljen.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek