Eljött a vég: Lebukott a korrupt kormánytisztviselő

Megbízhatósági vizsgálaton bukott le a korrupt kormánytisztviselő.

Az ügyészség indítványozta a korrupt kormánytisztviselő letartóztatását, a bíróság azonban elegendőnek látta a bűnügyi felügyelet elrendelését.

Hiába bűnözött a korrupt kormánytisztviselő, sokáig megúszta a számonkérést

Megbukott a megbízhatósági vizsgálaton egy kormánytisztviselő. Az eljárás során a Nemzeti Védelmi Szolgálat korrupciós bűncselekményt leplezett le – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF).

A közlemény szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat előzetes ügyészi jóváhagyást követőn hajtotta végre a vizsgálatot egy észak-magyarországi kormányhivatal kormánytisztviselőjével szemben. Ennek során az NVSZ fiktív tartalmú iratokat felhasználva közigazgatási bírság kiszabását eredményező eljárást indított.

A megalapozott gyanú szerint a kormánytisztviselő felvette a kapcsolatot a közigazgatási eljárással érintett cég nevében eljáró személlyel, és találkozót egyeztetett vele.

A közterületen történő beszélgetés során a kormánytisztviselő tájékoztatta a cég képviselőjét arról, hogy milyen

valótlan tartalmú iratok benyújtásával lehet elérni a bírság minimalizálását.

A cég képviselőjeként bemutatkozó személy csak később fedte fel, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat hivatásos tagja.

Vesztegetésen kapták

A hivatalos személy azért, hogy a közigazgatási eljárást hivatali helyzetével visszaélve a cég érdekében befolyásolja,

elfogadta a közbenjárásért cserébe felajánlott 150 ezer forintot.

Azt követően, hogy a férfi átvette a vesztegetési pénzt, arra is ígéretet tett, hogy a jövőben is számíthatnak részéről hasonló segítségre.

Miután a motozás során a hivatalos személy ruházatából előkerültek a megbízhatósági vizsgálat során felhasznált bankjegyek, a kormánytisztviselőt előállították a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségen, és gyanúsítottként hallgatták ki őt.

A kormánytisztviselő elismerte a terhére rótt bűncselekmény elkövetését.

Az előnyért hivatali helyzetével visszaélve elkövetett hivatali

vesztegetés elfogadása két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A kormánytisztviselőt 2023 tavaszán ugyanilyen bűncselekmény elkövetése miatt 2 év, végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Tehát a jelenlegi cselekményt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el.

A nyomozó ügyészség indítványozta a gyanúsított letartóztatását. A bíróság azonban elegendőnek látta az enyhébb kényszerintézkedés, a bűnügyi felügyelet elrendelését. A végzés ellen az ügyészség fellebbezést jelentett be.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek