Itt a vége: Kizárták Magyarországot az EU döntéseiből

Eddig tűrték az EU-ban az Orbán-kormány vétóit.

Új szabályozást dolgoznak ki az Orbán-kormány ellenében

Az Európai Unió új jogi szabályozást dolgozott ki, annak érdekében, hogy megkerülhesse a befagyasztott orosz vagyon felhasználására vonatkozó magyar vétót. Így ebből a pénzből a háború sújtotta Ukrajna újabb fegyverekhez juthat – írta a Portfolio a Financial Times beszámolója alapján.

Mint ismert az Orbán-kormány akadályozza az EU és a G7-ek tervét, amely szerint évente 2,5–3 milliárd eurót folyósítanának Ukrajna számára a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből.

Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy az 50 milliárd euró értékű vagyon nyereségének 90 százalékát Ukrajna fegyverek beszerzésére fordítsa, a fennmaradó 10 százalékot pedig az EU költségvetésébe utalják a védelmi ipar erősítésére.

Úgy tűnik, az EU egyre komolyabban veszi az Vlagyimir Putyin vezette Oroszország elleni fellépést, valamint Ukrajna támogatását. A napokban pedig megkezdték a béketárgyalásokat is.

Kizárták a döntésekből Magyarországot

Május 8-án az uniós vezetők megállapodásra jutottak, azonban

Orbán Viktor kormánya meg akarta vétózni a kifizetéseket gyorsító jogszabályt, és végül május 21-én tartózkodott.

Josep Borrell, az EU vezető diplomatája közölte:

Magyarország tartózkodása miatt nem vehet részt a pénz felhasználásáról szóló döntésben.

Hozzátette: a jogi megoldás bonyolult, ugyanakkor működőképes, és megkerülné az Orbán-kormány által hárított akadályokat, segítve ezzel a G7-eket abban, hogy 50 milliárd dolláros hitelt nyújtsanak Kijev számára.

A Financial Times cikkében kiemelte, Magyarország 7, Ukrajna felfegyverzésével kapcsolatos uniós döntést is blokkol, összesen 6,6 milliárd euró értékben.

A magyar kormányzat továbbra is blokkolhatja az orosz vagyon zárolásáról vonatkozó EU-s szankciókat, amelyek megújítására szeptember közepén kerülne sor. Brüsszel hasonló megállapodást ajánlott Magyarországnak, mint amit a NATO kötött, de a magyar kormány azt elutasította.

A kormány nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Kapcsolódó:

Most érkezett: Összedőlt a miniszterelnök minden álma, kispadra ültették Orbán Viktort

Vége a játéknak: Bevitték Orbánnak a kegyelemdöfést, minden ajtó bezárult a kormányfő előtt

Valódi Hírek