Tragédia: Robbanószerkezettől halt meg egy 9 éves gyermek a horvátországi nyaralása során

Aktiválódott a robbanószerkezet, meghalt egy gyermek, miközben Horvátország területén nyaralt.

Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves cseh gyermek Horvátországban. Az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával – közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.

A 46 éves férfi és családja turistaként tartózkodott az országban. Szerdán ellátogattak Knin környékére, ahol a tiltások és a szemmel jól látható angol és horvát nyelvű veszélyt jelző táblák ellenére bementek egy aknamezőre. A kilencéves gyermek talált egy robbanószerkezetet, amelyet magával vitt. Az apa azt személyesen tette be a gépkocsijukba.

Nem sokkal később az autó meghibásodása miatt leálltak az út szélén, a gyermek pedig kivette a kocsiból a robbanószerkezetet, amely abban a pillanatban aktiválódott. A robbanás következtében a gyermek a helyszínen életét vesztette. Két nő súlyosan, egy férfi pedig könnyebben megsérült. A rendőrség azonnal nyomozást indított az ügyben.

A helyszínen talált maradványokat szakértői vizsgálatra Zágrábba küldték, hogy megállapítsák a robbanótest típusát és aktiválódásának lehetséges okát. Az apa ellen vádat emeltek, bíróság elé állítják – közölte a rendőrség.

A horvát aknamentesítő központ (HCR) adatai szerint az 1990-es évek első felében dúló délszláv polgárháborúból visszamaradt aknagyanús területek nagy részét már megtisztították. Még 4 megyében – 22 város és járás területén – mintegy 82 négyzetkilométernyi területet kell átvizsgálni, 9800 aknát kell hatástalanítani. Nagyrészt azokon a területeken, ahol intenzív harcok folytak a délszláv háború alatt – jegyezték meg.

Az ország területén jelenleg is 3600 tábla hívja fel a figyelmet az aláaknázott területekre.

Horvátország 1997-ben az elsők között írta alá az ottawai egyezményt, amely tiltja a gyalogsági aknák gyártását, kereskedelmét és telepítését, valamint előírja az aknakészletek megsemmisítését és az aknamezők felszámolását.

(MTI)

Valódi Hírek