Mi befolyásolhatja a lakásbiztosítási díjakat?

A hazai lakhatás körülményei elgondolkoztatóak, ha csak pár statisztikai adatra ránézünk, máris megértjük, hogy miért fontos a lakásbiztosítás és különösen annak folyamatos „karbantartása”.

A hazai lakások 65-70%-ára kötöttek lakásbiztosítást, azonban a megkötött lakásbiztosítások 75%-a nem, vagy csak részben nyújt megfelelő védelmet. Mi történik itt? A körülmények változnak olyan gyorsan, hogy elavulttá válik a lakásbiztosítás? Ezért is érdemes egy online lakásbiztosítás kalkulátort használni, így naprakészen láthatjuk mire is terjed ki a biztosításunk és mennyire kedvező annak az árazása.

A lakásbiztosítás annak ismeretében is egyre fontosabb szerepet kap, hogy láthatjuk: a lakásállomány mennyire elavult, régi és rossz állapotú.

A kormány is érzékelte a helyzet komolyságát, ezért aztán egy rendkívüli lehetőséget biztosítva felhívta az emberek figyelmét a lakásbiztosítás fontosságára és a meglévő biztosítás aktualizálására: 2024 márciusában szabadon lehetett biztosítót váltani, új lakásbiztosítást kötni.

A márciusi lakásbiztosítási kampányban végül a vártnál többen kötöttek új biztosítást vagy változtatták meg a korábbi szerződésüket a biztosítójuknál: az érintett biztosítások száma csaknem félmillió lett. Az MNB tervezi a kampány rendszeres megtartását és a lakosság tájékoztatásának, felkészítésének folyamatosságát.

Lakásbiztosítás díját befolyásoló tényezők

Sokan nincsenek tisztába a lakásbiztosítás díját meghatározó tényezőkkel, ezért talán nem árt, ha röviden sorra vesszük ezeket a szempontokat:

  • a lakás helye, típusa és mérete
  • a szerződő személye
  • választott fedezetek köre (mire terjed ki a biztosítás)
  • a biztosítási összeg, limitösszegek
  • a biztosító kockázatbecslése

A címben feltett kérdés megválaszolása kapcsán tehát meg kell adnunk a biztosítandó ingatlan paramétereit és a szerződő adatait (pl. jogi személyre más vonatkozik, mint természetes személyre, de gyakran vannak ügyfélkedvezmények is a biztosítóknál). El kell döntenünk, hogy milyen fedezeteket választunk, mire terjedjen ki a biztosítás és meg kell határoznunk a biztosítási összegeket, az egyes tételekre vonatkozó limitösszegeket. A biztosítási összeg épület esetén azt jelenti, hogy mennyi pénzből lehetne újjá építeni az adott ingatlant, ha az teljesen megsemmisülne. Ingóság esetén pedig az adott ingóság újrabeszerzési értékével kell számolni.

Ha jobban belegondolunk, akkor a fenti lakásbiztosítás díjára ható tényezők sorra vételével már akár egy lakásbiztosítási kalkulátort is kitölthettünk volna. Amennyi időbe telik a fenti adatok megadása, annyi idő alatt már a választ is megkaphatjuk: mibe kerülne az adott paraméterek mellett a lakásbiztosítás. Egy jó kalkulátor több biztosító ajánlatát is összehasonlítja, így valóban jelentős segítséget nyújt a döntéshez.

Hogyan hozhatunk jó döntést a biztosításról?

Ez így elsőre nem is tűnik olyan bonyolultnak, azonban mégis elkövethetünk több hibát. Ha rosszul adjuk meg a lakásunk értékét, akkor alulárazás esetén nem sokat ér a biztosítás, túlárazáskor pedig magasabb díjat fizetünk, mint amit egyébként kellene. Másik gyakori hiba, ha nem terjesztjük ki a biztosítást minden fontos vagyontárgyunkra (pl. ékszerek, értékes bútorok, festmények). A lakáskalkulátor használata mellett érdemes esetleg egy szakember segítségét is igénybe venni.

A következő hiba – és erre a legutóbbi kampány során különösen nagy hangsúlyt fektettek – az, ha nem figyelünk a lakásbiztosítás frissítésére, megújítására. Erre részben az építőanyagok, lakásárak változása miatt, részben a vagyontárgyak, biztosításba bevonandó ingóságok körében bekövetkező változások miatt kell odafigyelnünk.

Arra már nem is biztos, hogy gondolunk, hogy egy másik biztosító ajánlata esetleg kedvezőbb lenne. Ma már gyorsan és pontosan adhatunk választ ezekre a felmerülő kérdésekre és választhatjuk a számunkra leginkább megfelelő, ár-érték arányban jól megállapított lakásbiztosítást.

A szakemberek ajánlása az, hogy évente, de legkésőbb kétévente kerítsünk sort a lakásbiztosításunk átnézésére, felülvizsgálatára. Ez remek alkalom a bekövetkezett változások „átvezetésére” a biztosításunkba (optimalizálás), valamint a piacon éppen elérhető legjobb árazású lakásbiztosítás megtalálására.

adatok:

https://www.biztoshely.hu/lakasbiztositas-kalkulator-online.html

https://infostart.hu/belfold/2024/04/16/meglepo-lett-a-lakasbiztositas-valtasi-kampany-eredmenye