Ettől neked is leesik az állad: Kiderült, mennyit fizetünk azért, ahogy a köztévében kinéznek a műsorvezetők

A sminkesek és fodrászok számlája elképzelhetetlenül magas a köztévében.

Minden eddiginél többet, összesen nettó 480 millió forintot költene a köztévé sminkeseire, fodrászaira és stylistjaira a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 12 hónap alatt – derítette ki az atlatszo.hu.

A köztévé műsorvezetőinek kinézete egyre többe kerül

Az összeg évről évre növekszik: 2016-ban még „csak” 90 milliót szántak ugyanerre a célra az MTVA-nál.

A közmédiának szerencsére nincsenek anyagi gondjai,

bátran tervezhet a közel félmilliárdos kiadással.

Az MTVA 2024-es büdzséjének főösszegét ugyanis 142 milliárd forintban határozta meg az országgyűlés

– azaz ennyiből gazdálkodhat a közpénzből működő szervezet.

Meghívásos pályázat

Meghívásos eljárással keres céget a közmédia smink, stylist és fodrász szolgáltatás nyújtására. Az ekr.gov.hu-ra feltöltött adatok szerint a keretszerződés 12 hónapra szól, ám egy alkalommal további 1 évre meghosszabbítható. Ennyi idő alatt

maximum nettó 480 millió forint értékben kerülhet sor megrendelésekre.

A közmédia a keretösszeg 70 százalékának lehívására vállal kötelezettséget. Az MTVA egyébként jelenleg is rendelkezik hatályos keretszerződéssel, az szeptemberben (vagy a keretösszeg kimerülésével) jár majd le.

A jelenlegi közbeszerzés nyertesének feladata lesz az MTVA képernyős munkatársainak képernyőn történő megjelenéséhez smink, stylist és fodrász szolgáltatás nyújtása. Ebbe beletartozik többek között a tanácsadás, a ruhák, kiegészítők szállítása, az öltöztető és varró(nő)i- valamint a napi és eseti fodrász feladatok.

Ezenkívül a képernyős munkatársak és vendégek sminkelése, produkciós igény esetén maszk készítése.

A stylist munkaideje havonta átlagosan 250 órát, az öltöztetőé és varró(nő)é együttesen havonta átlagosan 833 órát, a fodrászé havonta átlagosan 1250 órát, a sminkesé pedig havonta 1916 órát tesznek majd ki. A felhívás szövege alapján legalább 140 fő rendszeres képernyős munkatárssal, napi szinten pedig 40 fő képernyős személlyel és 30-40 fő vendéggel kell számolni.

Kiemelt eseményekhez mestert kérnek

A kiemelt eseményekhez, amilyen például

a köztársasági elnök újévi beszéde: mester szakembert kell biztosítani.

A felkért jelentkezőknek a megfelelő szakmai gárda biztosítása mellett 4 millió forint ajánlati biztosítékot is be kell fizetniük.

Bár a közbeszerzés nyertese még nem ismert, az tudható, hogy a korábbi években a Make-Up Team nevű cég volt a befutó. A társaság 2016 óta kap megbízásokat a közmédiától, tavaly is őket hirdették ki nyertesként. Ám amíg 8 éve 90 milliót, addig

2023-ban már 450 milliót szánt az MTVA arra, hogy mindenki jól mutasson a képernyőn.

A Make-Up Team Kft.-t 2015-ben alapították, mindössze 5 fővel. A cég bevétele tavaly 318 millió forint volt, osztalékot azonban nem fizettek ki. A cég tulajdonosa Rafai Attila.

(Kiemelt képünkön Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója látható)

Valódi Hírek