Mikor érdemes kiszúrattatni a kislányok fülét?

Ahogy az a legjobb témáknál lenni szokott, a gyermekek fülének kilyukasztása terén is erősen megoszlanak a vélemények. Vannak olyan szülők, akik szerint az a legjobb, ha a gyerekek már babakorban túlesnek rajta, és vannak, akik inkább rábíznák a döntést a lurkókra.

Nos, mi nem szeretnénk döntőbírót játszani, csupán rávilágítanánk az egyes helyzetek előnyeire, hogy mindenki felelősségteljes, tájékozott döntést tudjon hozni.

A babakori fülbelövés előnyei

A babakori füllyukasztás egyik legfőbb előnye, hogy a gyerkőc megszokja, hogy a babafülbevaló mindig ott van a fülében. Így nem fogja birizgálni, piszkálgatni, ami esetleg kieséshez, vagy ne adja isten lenyeléshez vezethet.

De nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a lurkó ilyenkor még olyan kicsi, hogy biztosan nem fog emlékezni a fájdalomra. Bár azt hozzá kell tenni, hogy a pisztolyos fülbelövés szinte egyáltalán nem fáj. Leginkább a rovarcsípés érzéséhez tudnánk hasonlítani, amelyre a legtöbben az eszköz csattanó hangja miatt oda sem figyelnek.

Ha pedig attól tartanál, hogy a lyuk nem kerül jó helyre, szeretnénk megnyugtatni, hogy az eszköz 99%-ban a filccel bejelölt helyen lyukasztja ki a fület. Az az 1% hibalehetőség abból fakadhat, hogy a kisgyermek elrántja a fülét, vagy nem sikerül elég stabilan tartani a fejét. De ez nem igazán jellemző, mivel a legtöbb üzletben, köztük a Chimera Ékszernél is, meg szokták várni, amíg a kicsik megnyugszanak.

“Majd eldönti, ha felnő” felfogás előnyei

Emellett az opció mellett talán az hozható fel érvként, hogy nem minden lány szeret fülbevalót hordani, illetve, hogy mindenkinek megvan a joga a saját teste felől dönteni. Abban az esetben pedig, ha a gyermek megkérdezése nélkül lyukasztatod ki a fülét, azzal pontosan ezt a szabadságát veszed el tőle.

Ha kislány már nagyobb, akár maga is tud választani majd a kínálatból neki tetsző darabot. A Chimera Ékszer babafülbevalói között is csodás modellek vannak, sokak kedvence például a katicás.

Mit kell tudni a gyógyulási folyamatról?

Bárhogy is döntesz, azt mindenképpen tudnod kell, hogy a fülbelövés gyógyulási ideje körülbelül 3-4 hét, amely során egyáltalán nem szabad kivenni a fülbevalót, kétszer-háromszor viszont meg kell forgatni a fülben.

Mindemellett pedig fontos ügyelni még az ékszer környékének tisztán tartására is. Víz érheti ugyan, de semmiképpen se törölgesd erősen, hanem inkább lágy nyomó mozdulattal szárítsd a fülbevaló környékét!

Abban az esetben pedig, ha gyulladást tapasztalnál, fújj egy kevés sebfertőtlenítőt a fülbevaló tövéhez, és forgasd meg az ékszert! Továbbá hatásos tud lenni még a 10-15 perces kamillateás borogatás is. Ha mindezek ellenére mégis gennyes maradna a fül, mindenképpen forduljatok orvoshoz!

A fülbelövéssel kapcsolatos egyéb kérdés esetén keresd nyugodtan telefonon vagy személyesen a fentebb már említett Chimera Ékszer szakértő kollégáit! Ők készséggel állnak majd a rendelkezésedre.