Kiderítettük, hogy mi számít közös vagyonnak!

A házasság megkötésekor rózsaszín szemüveg van a párok szemén, ilyenkor kevesen tudják még elképzelni, hogy egyszer még szembe is kerülhetnek egymással. Ám sajnos sok esetben elérkezik a házasság felbontása, ami a vagyon megosztását is magával hozza, főként a hírességek kerülnek be ilyen események kapcsán a hírekbe. A hétköznapi emberek, bár nem hírértékű a válásuk, éppen ugyanúgy megszenvedik ezt a sajnálatos eseményt.

Dr. Sass Rita ügyvéd szerint a legtöbben csak ekkor szembesülnek azzal, hogy milyen komplikált a házassági vagyonjogi rendszer. Bármelyik fél nehéz helyzetbe kerülhet, hiszen utólagosan kell bizonyítania különvagyoni tulajdonait, és az is előfordulhat, hogy nem támasztható alá a vagyoni igények jogossága.

Persze egyszerűbb a helyzet, ha előzetesen le lettek tisztázva a vagyonjogi kérdések egy hiteles szerződésben. Amennyiben ez nem történt meg, egy családjogi és válóperes ügyvéd hatékony segítséget tud nyújtani a vagyonmegosztás eredményes rendezésében.

Miből áll a házaspárok vagyona?

A vagyonelemek 3 részre oszthatók:

  • A feleség különvagyona
  • A férj különvagyona
  • Közös vagyon

Sokszor felmerül a kérdés, hogy mi számít különvagyonnak és meddig, azaz mikor válik közössé a házasság fennállása előtt is meglévő vagyonelem. Ezért kerestük erre a kérdésre a választ ebben a cikkben, hogy eloszlassuk a kétségeket, és segítsünk egy kicsit eligazodni a jog útvesztőiben.

Mi számít közös vagyonnak?

A törvényes vagyonjogi rendszer alapján minden olyan vagyontárgy közös vagyonnak számít, amit a házasság alatt szereztek. Ebben benne vannak az együtt és a külön szerzett elemek is. Tehát nincs jelentősége annak, hogy kinek köszönhető: osztatlanul és egyenlő mértékben illeti meg mindkét felet.

Ha például egyedül a férfi a pénzkereső a családban, a nő pedig otthon van és a gyermekeket neveli, ő akkor is ugyanolyan arányban részesül a házasság alatt megszerzett vagyonból, mint a férj. A jövedelmi arány egyáltalán nem mérvadó, de nézzük meg, mi a helyzet az ingatlannal és az autóval.

Ha csak az egyik fél nevére van bejegyezve a ház vagy az autó

Abban az esetben, ha a közös vagyonból származik a vagyonelem, mint például az ingatlan vagy az autó, és a közhiteles nyilvántartásban az egyik fél nevén van feltüntetve, az ugyanúgy a közös vagyont képezi.

Ugyanez igaz a közös vagyonból alapított sikeres vállalkozásra is, a gazdasági társaságban fennálló üzletrész is a házastársak egyenlő arányú közös tulajdona. Nem kivételek ez alól a szabály alól a fizetési kötelezettségek sem.

Mi marad különvagyon?

Az a vagyontárgy, ami a vagyonközösség létrejöttekor már megvolt, mindvégig megtartja különvagyoni jellegét. A vagyonelem helyébe lépő újabb vagyon sem fogja a közös vagyont képezni, akármennyi időt is töltöttek együtt.

Azonban az is előfordulhat, hogy a különvagyonba tartozó elemek felhasználása, illetve keveredése miatt akár meg is szűnhet annak különvagyoni jellege. Mindenképpen célszerű jogi képviselő segítségével kiigazodni a vagyonmegosztási vitákban, hiszen gyakran nagyon nehézkes lehet, főleg egy laikusnak. A szabályok nagyon összetettek, amelyből egy tapasztalt családjogi és válóperes ügyvéd viszont könnyedén megmutatja a kiutat.