Most érkezett: Kilép az Európai Néppártból a KDNP

Már a múlt héten belengette a kilépés tervét a KDNP.

A KDNP már régóta érlelte a kilépés tervét

Kilép a KDNP az Európai Néppártból, azaz az EPP-ből. Hölvényi György mikropártja már múlt héten bejelentette: amennyiben a Magyar Péter-féle Tisza Pártot felveszik a pártcsaládba, a kormánypárti képviselő azonnal távozik onnan.

A Tisza belépését kedden késő délután jelentette be a néppárti képviselőcsoport. A magyar párt mellett Európa számos országából igazoltak le új tagpártokat.

Az új csatlakozók a következők:

BoerBurgerBeweging – BBB (Hollandia): Sander Smit, Jessika van Leeuwen

Familien-Partei Deutschlands (Németország): Niels Geuking

Liberális Szövetség (Dánia): Henrik Dahl

Nieuw Sociaal Contract (Hollandia): Dirk Gotink

STAN – Polgármesterek és Függetlenek (Cseh Köztársaság): Danuše Nerudová, Jan Farský

Tisza (Magyarország): Magyar Péter, Dávid Dóra, Tarr Zoltán, Kulja András Tivadar, Lakos Eszter, Gerzsenyi Gabriella, Kollár Kinga

A KDNP felháborodottan jelentette be a kilépés tényét

A döntést követően dühös hangvételű közleményben tudatta a KDNP: kilépnek a pártcsaládból. A kilépés hírét Semjén Zsolt pártelnök és Hölvényi György EP-képviselő közölte az MTI-vel.

Közleményükben kijelentették, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt a Manfred Weberrel való megbeszélés után egyértelművé tette: egyfelől sem az EPP „háborús doktrínájával” (?!) nem tud azonosulni, másfelől erkölcsi okokból nem tudja elfogadni Magyar Péter felvételét az EPP frakcióba, illetve a Tisza Pártot az EPP-be.

Azt állították: a jelenlegi EPP „az identitásvesztő balratolódás” következtében már nem az, aminek kereszténydemokrata alapítói megalkották. A kereszténydemokrata hangok „az utóbbi időben egyre halkultak az EPP-n belül„, az évek során egyre nehezebb kompromisszumokra volt szükség.

Az EPP háborús doktrínája ellentétes azzal a béke melletti elkötelezettséggel, amiért annak idején magát az Európai Uniót létrehozták

– jelentették ki. Azt azonban nem tették hozzá, miért elfogadható a háborús agresszor kommunista Vlagyimir Putyin nyílt támogatása.

Az EPP – ahova mostanra jutott – és Magyar Péter morálisan egymást minősítik. A Kereszténydemokrata Néppárt a jövőben is – ahogy ezt immár 80 éve teszi – Magyarországon és az Európai Unióban továbbra is képviseli a magyarság érdekeit és a kereszténydemokrácia értékeit (sic!). Hölvényi György – élve az új mandátum nyújtotta lehetőségekkel – folytatja küzdelmét az üldözött keresztényekért

– zárta közleményét a szélsőjobboldali Fidesz fantompártja.

(atv.hu/MTI korrigálva)

Valódi Hírek