Mi a fene folyik itt? Nagyon úgy tűnik, mégis megvalósulhat Orbán sötét terve

Összejöhet Orbán álma, egyesülhet a szélsőjobb Brüsszelben.

Bár Giorgia Meloni pártja már kikosarazta Orbán Viktort az Európai Parlamentben, úgy tűnik, mégis összejöhet a szélsőjobboldali összefogás – írta meg a privatbankar.hu.

Orbán karjába lökhették Melonit Brüsszelben

Beszámoltunk arról, hogy először találkoztak az EP-választások után az uniós tagországok állam- és kormányfői.

A tervek szerint munkavacsorán döntöttek volna arról, hogy a jövő heti EU-csúcs után hivatalosan kit jelöljenek az Európai Bizottság élére – a várakozások szerint Ursula von der Leyen nagy eséllyel jelölt lesz.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kedd hajnalban arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy végül nem születetett politikai megállapodás az uniós intézmények – az Európai Tanács, az Európai Bizottság – vezetőinek és a külügyi és biztonságpolitikai főképviselőnek a személyéről.

A kiszivárgott, és a Politico brüsszeli hírlevelében összeszedett hírek szerint ez azért nem történt meg, mert az

EP-választásokon jelentősen megerősödött Európai Néppárt (EPP) „túl mohón” viselkedett.

A források szerint amellett kardoskodott, hogy az Európai Tanács elnökének posztján vezessenek be váltógazdaságot.

Az elnököt hivatalosan két és fél évre választják (a többi vezetőt öt évre), de eddig az volt a tradíció, hogy a második turnust is megkapja az elsőre megválasztott személy. Az Európai Néppárt azonban azt javasolta, hogy António Costa 2,5 éves mandátumát követően az ő jelöltjük töltse be a harmadik uniós csúcsvezetői posztot is.

Meglepetésre azonban a Szocialisták és Demokraták (S&D) erre nagyon idegesen reagáltak, és kihátráltak Ursula von der Leyenék mögül is.

Melonit kihagyták az egyeztetésekből

Bár Giorgia Melonit Ursula von der Leyen korábban már teljesen az európai fősodor részeként kezelte, a mostani tárgyalások során az EPP és az S&D, illetve a többi „centrista” párt kihagyták őt az egyeztetésekből.

Az olasz kormányfőt kész tények elé állították.

A Politico információi szerint Meloni dühösen érkezett meg a brüsszeli munkavacsorára. Nem tartotta elfogadhatónak, hogy az EP-választások eredményeinek megvitatása helyett rögtön a korábbi, nélküle leegyeztetett tervek léptek volna életbe.

Hétfő este Orbán Viktor is bepöccent,

Facebook-posztban írt arról, hogy szerinte Brüsszelben „semmibe vették az európai emberek akaratát”.

„A Néppárt viszont ahelyett, hogy a választókra hallgatott volna, végleg összeállt a baloldallal és a liberálisokkal: a mai napon alkut kötöttek és leosztották egymás között az EU vezető pozícióit. Fittyet hánynak a valóságra, fittyet hánynak az európai választás eredményére, és fittyet hánynak az európai emberek akaratára”

– fogalmazott Orbán.

Az EU-s pozíciók kiosztásából ki lehet hagyni Melonit és a két nagy jobboldali/szélsőjobboldali pártszövetséget. A Konzervatívok és Reformerek (ECR), valamint az Identitás és Demokrácia (ID) szavazatai tulajdonképpen nem szükségesek, ha a centrista pártok összefognak.

Ez azonban abba az irányba tereli Melonit, hogy Orbánnal fogjon össze. Ha a szélsőjobb is egységre törekszik, akkor nem lehet őket olyan könnyen lesöpörni az asztalról. Ehhez persze Giorgia Meloninak és Marine le Pennek kell előbb egyezségre jutnia

Orbán korábban már beszélt arról, hogy e „két hölgy” tárgyalásain múlnak a dolgok,

a Fidesz pedig szívesen lépne be egy ilyen szövetségbe.

Valódi Hírek